AsMet, az arzénmentesítő berendezéscsalád

Az 1998-ban alapított S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató-fejlesztő Kft. nemcsak egyetemek és iparvállalatok K+F műhelyeként működik, de a környezetvédelem, a villamosipar, az autógyártás és a reaktortechnika területén alkalmazott különleges anyagok gyártóbázisát is alkotja. Számos tekintélyes partnerük között nemcsak hazai, de külföldi vállalatok is megtalálhatók. A Budapesti Víz Világtalálkozón is bemutatásra kerül a cég prominens terméke, egy kisméretű, mobil, nagyon egyszerűen kezelhető arzénmentesítő berendezés.

Az S-Metalltech 98 Kft. egy Magyarországon gyártott arzénmentesítő berendezéscsaládot fejlesztett ki AsMet márkanéven, cérium-hidroxid-alapú, READ-As márkanevű arzénadszorbens anyag alkalmazásával. Ezzel a speciális szűrőanyaggal gazdaságos és egyszerű megoldást kínál az ivóvíztisztítás területén tevékenykedő cégeknek, önkormányzatoknak, vízműveknek, saját kúttal rendelkező élelmiszeripari cégeknek, állattenyésztőknek, növénytermesztőknek, hogy a felhasznált vizük arzéntartalmát az EU által előírt határérték alá tudják csökkenteni.

AsMet arzénmentesítő                       

Az AsMet technológia a tartályba helyezett szűrőanyagon történő átáramlással csökkenti a víz arzénkoncentrációját anélkül, hogy a víz egyéb tulajdonságait (élvezeti érték, ásványianyag-tartalom) megváltoztatná. A berendezések egyszerűen, személyes felügyelet, folyamatos energia- vagy vegyszeradagolás nélkül működnek. Az AsMet termékcsalád teljesen automatizált, és nemcsak tervezés alatt álló, hanem már meglévő rendszerekhez is könnyen adaptálható.

Mobil regeneráló berendezés

A szűrőanyag nem képez veszélyes hulladékot. A vízkémiától és a szűrőanyag mennyiségétől függően 4-12 havonta szükséges a teljesen telített szűrőtöltetek regenerálása. A szűrőanyagot magát 7-10 évente kell cserélni, ami szintén elősegíti a berendezés kényelmes használatát.

A hálózati víz arzénmentesítő utótisztításával megoldható a lakosság ivóvízellátása a derogációs időszakban is a községek központjában, intézményeiben telepített kisméretű AsMet berendezések alkalmazásával.

6 m3/nap kapacitású arzénmentesítő berendezések a derogációs időszakban történő alkalmazásra

Az AsMet berendezések további előnye, hogy nemcsak az ivóvizek, hanem az öntözővizek arzénmentesítésére is gazdaságosan alkalmazhatók. Ezzel egy új, eddig némiképpen hanyagolt gazdasági szegmensnek, a kis- és középméretű mezőgazdasági vállalkozásoknak nyújtanak segítséget, ahol a zöldségek és gyümölcsök öntözése ez idáig, megoldás híján, arzénes vízzel történt. Ezzel a megoldással viszont a terményekben nem halmozódik fel káros anyag, így a termelők elkerülhetik a komoly piaci versenyhátrányt.

Arzénmentes zöldség

Az S-Metalltech Kft. – az arzénmentesítő szűrőanyag gyártástechnológiájára alapozva – egy olyan adszorbens anyagcsalád kifejlesztésén dolgozik, melynek tagjai – megfelelő anyagtechnológiai és gyártástechnológiai paraméterek változtatásával – célirányosan alkalmazhatók nemcsak az arzén, hanem a bór, a jód, az antimon és a fluor szelektív kiszűrésére is az ivóvizekből. Az adszorbens anyagcsalád fluormentesítő tagja nemcsak az ivóvíztisztításban, de várhatóan a félvezetőgyártás hulladék szennyvizének tisztításánál is jelentős szerepet kap majd.

Az arzéndetektor prototípusa

Az AsMet berendezések mellett a cég másik kiemelkedő terméke a saját fejlesztésű, kisméretű mobil arzéndetektor, amelynek prototípusa a világtalálkozón szintén bemutatásra kerül. Ez a berendezés lehetővé teszi a vízben lévő arzén terepi, in situ detektálását. A detektorra már most hatalmas nemcsak a hazai, de a külföldi érdeklődés is. A helyszíni tárgyalások után például már Bangladesben is várják az S-Metalltech arzéndetektorát.

Az S-Metalltech 98 Kft. további innovációja a jelenleg is fejlesztés alatt álló mágneses szeparációs eljárás, amellyel az arzénmentesítés során keletkező veszélyes hulladékanyagok mennyiségének jelentős csökkentését lehet elérni.

Ferritképzés után mágnessel összegyűjthető és eltávolítható a vízből az arzén

További információ

S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató-fejlesztő Kft.

Székhely: H-2000 Szentendre, Stéger köz 20.

Telephely: H-1037 Budapest, Zay u. 3.
Postacím: H-1538 Budapest, Pf. 502

Tel./Fax: +36-1/367-92-91 (hétköznap 8–16 óráig) 
Mail: info[kukac]smet.hu
Web: www.smet.hu / www.arzenmentesites.hu