Biztonságos ivóvíz az Intelligens Víztisztító Technológiával

Az Aquaprofit létrehozta az IWAT nevű innovatív, fenntartható vízügyi megoldásának prototípusát. Az Intelligent Water Aid Technology (IWAT) magyar fejlesztésű innováció, amellyel vízügyi infrastruktúra és áramellátás nélküli területeken is megoldható az ivóvíz nyersvízből történő előállítása.

Budapesten Zöld Sziget segíti a fenntarthatóbb dunai hajózást

Budapest belterületén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti rakpartszakaszon várja a Zöld Sziget a hét minden napján, éjjel-nappal a dunai hajókat, hogy ivóvizet vagy üzemanyagot vételezzenek, leadják a fedélzeten összegyűlt hulladékot, vagy a működésükből származó, elhasznált veszélyes anyagokat, szükség esetén kisebb szerelési és javítási munkálatokat végezzenek útjuk során. A 600 millió forintos beruházás révén létrejött úszómű Európában elsőként nyújt komplex és környezettudatos szolgáltatást a dunai hajósoknak.

Hatékony szervesanyag-lebontás csatornahálózati körülményekhez adaptálódott biomasszával

A „Dabasi Szennyvíztisztító Telep működésének korszerűsítése” (PIAC-13-1-2013-0030) projekt a dabasi csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep üzemeltetését fejlesztette innovatív módszerekkel annak érdekében, hogy a szennyvíztisztító telep időszakonként a méretezési állapotokhoz képest jelentősen magasabb hidraulikai és szervesanyag-terhelését csökkenteni lehessen. A kutatás-fejlesztés célja az egy napon belül jelentkező hidraulikai terhelési csúcsok csökkentésének (a szennyvíztisztító telepre kerülő szennyvíz-térfogatáram egyenletessé tétele), illetve a szennyvíz csatornahálózaton történő előtisztítási lehetőségeinek vizsgálata volt.

Tűzcsap-ivócsapok

A Design Terminál 2014-ben meghirdetett Smart City Lab pályázatának köszönhetően került a Fővárosi Vízművek Zrt. látóterébe a tűzcsap-ivócsap projekt.  A víz témakörében díjnyertes start-up cég pályaműve először a Design Hét keretében valósult meg.

Díjazott arzénmentesítés

A víz fenntartható hasznosítási formáiban rejlő lehetőségeket felismerve az Aquaprofit Zrt. két évtized tapasztalataival felvértezve kínál egyedi, komplex megoldásokat vízgazdálkodási, környezetvédelmi, területfejlesztési és turisztikai projektek tervezéséhez és megvalósításához.

Víztisztítás UVC sugárzással

A LightTech Lámpatechnológiai Kft. környezetbarát és költséghatékony megoldásokat kínál UVC csíraölő alkalmazásokra. UVC fényforrásaikat változatos felhasználási területeken alkalmazzák, többek között medencék sterilizálására, fürdők vízkezelésére, haltenyészeti alkalmazásokra, de a technológia kiváló megoldást nyújt az élettudományok és a vízkezelési folyamatok (szennyvíz-, ivóvíz-tisztítás, ballasztvíz és a vízregenerálás) berendezéseinél, valamint a légtisztítási alkalmazásokhoz és felületek kezelésére is.

Gyógyszermaradványok eltávolítása szennyvíziszapból mikroorganizmusokkal

Világszerte egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a vizek növekvő szennyezettségére. Nagy kihívást jelent a vízbázisok megőrzése, azok megfelelő védelme, valamint a szennyezett víz tisztítása. A hagyományos szennyvíztisztítási eljárások nem alkalmasak minden, a tisztítótelepre kerülő szennyező anyag eltávolítására. Ezért a Nyírségvíz Zrt. egy új fejlesztési program mellett döntött.

AsMet, az arzénmentesítő berendezéscsalád

Az 1998-ban alapított S-Metalltech 98 Anyagtechnológiai Kutató-fejlesztő Kft. nemcsak egyetemek és iparvállalatok K+F műhelyeként működik, de a környezetvédelem, a villamosipar, az autógyártás és a reaktortechnika területén alkalmazott különleges anyagok gyártóbázisát is alkotja. Számos tekintélyes partnerük között nemcsak hazai, de külföldi vállalatok is megtalálhatók. A Budapesti Víz Világtalálkozón is bemutatásra kerül a cég prominens terméke, egy kisméretű, mobil, nagyon egyszerűen kezelhető arzénmentesítő berendezés.