Budapesti strandok régen és most

Az igazi strand – fagylalttal, hangosbemondóval, gyerekzsivajjal, lángossal, fröcskölő labdákkal és napozóágyakkal – hungarikum. Magyarországon szinte minden nagyobb városban van strand és uszoda, de természetesen nem mindegyik gyógyvizes. A fővárosban ma hat gyógyvizes strand működik.

Jaj, úgy élvezem én a strandot…

A strand régen a tömegek olcsó nyári szórakozása volt, elengedhetetlen része a nyárnak, egy hétvégi programnak. A wellnessvíkendekről, az autós külföldi kiruccanásokról akkor még nem álmodhatott senki Magyarországon.

A Duna-uszodák

Az első pesti uszodákat bécsi mintára még a katonaság építette a Duna vizére az 1780-as években. Bár létezett már számos fürdő Budapesten, a kevésbé vagyonosok számára a 19. században a dunai fürdőzés egyre népszerűbb lett, ezért ezek a létesítmények lassan megnyíltak a polgárság részére is. Az úgynevezett Duna-uszodák ugyan nem voltak többek a folyóparton lehorgonyzott, keretszerű faácsolatoknál, amelyeknek a közepén a víz átfolyt, az volt a „medence”. Láncokkal, kötelekkel voltak kikötve, a Duna sodrását horgonyaikkal ellensúlyozták. Később a fürdőzők, úszók biztonságát szolgálta az Adam Clark (1811–1866) angol mérnök tervei szerint készült acélkosár, amellyel az egész szerkezetet a Dunába merítették, és baj esetén egy gépezettel percek alatt a levegőbe emelték. Az úszás egyre népszerűbb lett, és 1852-ben Pestnek már négy Duna-uszodája volt, az 1910-es években pedig már kilenc ilyen fürdőt állítottak fel minden tavasszal a Dunán, a hatóságilag kijelölt helyeken. Népszerűsége miatt még az 1940-es években is működött ilyen uszoda az akkor frissen elkészült Palatinus strandon. A legtovább fennmaradt ilyen építmény a Parlament alatti Duna-szakaszon még a második világháború éveiben is fogadta a vendégeket.

A mai gyógyvizes strandfürdők

Korunk strandjai a legmodernebb szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket, de hangulatuk mégis nosztalgikus. Budapesten ma hat gyógyvizes strandfürdő üzemel, melyek idényfürdők, csak a nyári időszakban vannak nyitva. Ezek a Csepeli strandfürdő, a Csillaghegyi strandfürdő, a Palatinus strandfürdő, a Paskál strandfürdő, a Pünkösdfürdői strand és a Római strandfürdő. A nagy nyári hőségben felüdülést hozhatnak ezek a többmedencés (köztük élménymedencés, hullámfürdős), nagyon jól felszerelt, gyönyörű zöld környezetben fellelhető strandok.