Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Tetten ért pillanatok: fotók víz és ember viszonyáról

Molnár Zoltán Aqua című fotósorozata azon túl, hogy nagyon érzékletesen mutatja be ember és víz viszonyát, arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire nélkülözhetetlen ez az elem az emberiség számára. 

Andres Amador és a föveny költészete

Andres Amador tájművész a természet örök változékonyságát használja eszközül, hogy ráébresszen az élet törékenységében rejlő értékre és szépségre.

180-as Csoport: Water-wonder

A hetvenes évek végén alakult 180-as Csoport a Philip Glass nevével fémjelzett zenei irányzat, a repetitív (vagy minimalista) zene emblematikus hazai képviselője volt. 

M. K. Čiurlionis: Jūra (The Sea)

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis litván zeneszerzőnek rövid élete dacára közel 400 zenedarab fűződik a nevéhez. A litván művészet egyik klasszikusának mindössze 36 év adatott, amelynek a hangok és a színek töltötték ki minden pillanatát. Nemcsak zeneszerzőként, de festőként is maradandót alkotott.

Smetana: Moldva

A cseh klasszikus zene egyik megteremtője és legtermékenyebb alkotója, akinek nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kötődik, Bedřich Smetana csodagyerek volt, akárcsak Mozart. Zongoristaként őstehetségnek számított, első koncertjét hatévesen adta. 

Jill Pelto és a művészetté nemesedett infografikák

A klímatudósok folyamatosan küzdenek azzal, hogyan fordítsák le a tudomány eredményeit jól érthető, befogadható üzenetekre. Erre a művészet – az irodalom, a zene és a képzőművészet – eszközei a legalkalmasabbak, amit Jill Pelto művei is bizonyítanak.

Olvadó gleccserek és óceánok mélye a hawaii ikrek festővászna

Sean „Hula” Yorót és ikertestvérét, Kaput otthonuk, Hawaii nemcsak a szörfözésre, hanem a természet szeretetére is megtanította. Lélegzetelállító művészeti projektjeik olyan fontos környezetvédelmi problémákra hívják fel a figyelmet, mint a korallzátonyok pusztulása vagy a gleccserek olvadása.

Zaria Forman: természet, remény, művészet

Zaria Forman célja, hogy az olvadó jégrétegek és az emelkedő tengerszint aggasztó igazsága és tényei mellett is képesek maradjunk meglátni a szépséget.

26 éve tart az óceán mélyén kötött barátság

Yorikó, az ázsiai birkafejű ajakoshal és Hiroyuki Arakawa japán könnyűbúvár 26 évvel ezelőtt találkoztak egymással, annak a víz alatti szentélynek a közelében, amelyet a férfi épített. Különleges barátságuk a mai napig tart.

John Luther Adams: Become Ocean

John Luther Adams amerikai zeneszerző munkáihoz a természet, különösen Alaszka tájai adják az inspirációt. Become Ocean című művéért 2014-ben elnyerte a zenei Pulitzer-díjat.

1
2
3
4