Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Hatalmas károk a vizek élővilágában

Nem csupán a korallok, de az édesvízi halpopulációk esetében is sokkal nagyobb a baj, mint ahogy eddig gondoltuk.

Új tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a korábbi vélekedéseknél sokkal gyorsabban, hónapok helyett akár már napok alatt is elpusztulhatnak a korallzátonyokat alkotó mikroorganizmusok a tengervizek hőmérsékletének emelkedése miatt.

Az angliai Newcastle Egyetem, az ausztrál James Cook Egyetem, a Sydney-i Műszaki Egyetem és az Amerikai Óceáni és Légköri Hivatal közös tanulmányához a kutatók CT-felvételek segítségével elemezték a hőhullámok korallokra gyakorolt hatását, ám őket is meglepte, milyen extrém gyorsan pusztul a korallok vázszerkezete.

Nem csupán a korallzátonyok esetében tragikus a helyzet: a berlini Leibniz Intézet tanulmánya szerint 1970 óta 88 százalékkal csökkent az édesvízi élővilág. A indomaláj (Dél- és Délkelet-Ázsia, Kína déli része) és a palearktikus (Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagy része) faunatartományban a legnagyobb a baj, a nagy testű halfajok pedig különösen veszélyeztetettek: a tokhal és a lazac populációja például 94 százalékkal csökkent. A legfőbb veszélyt a túlhalászat, valamint a szabadon áramló folyók számának radikális csökkenése jelenti.

Az új tanulmányok azt mutatják, sokkal gyorsabb ütemben pusztul a vizek élővilága, mint azt korábban gondoltuk Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Index

A halálból visszatért korallokat fedeztek fel a Földközi-tengerben

Korábban teljesen halottnak vélt földközi-tengeri korallkolóniákban fedeztek fel élő virágállatokat a kutatók, akik a világon elsőként számoltak be a jelenségről a Science Advances című folyóiratban.

Az óceánok hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el

Az óceánoknak nagyon fontos szerepük van a Föld éghajlatának irányításában. Új kutatások bizonyították, hogy sokkal több szén-dioxidot nyel el a világ öt óceánja, mint azt eddig hitték.

Évtizedenként 0,25 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet Izraelben

Egy, az International Journal of Climatology című folyóiratban publikált tanulmány szerint az izraeli átlaghőmérséklet a közel-keleti állam 1948-as megalapítása óta folyamatosan emelkedik, ám a melegedés üteme felgyorsult az utóbbi harminc évben.

A globális átlagnál gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében

A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, és ez fenyegetést jelent a régió élelmiszer- és vízkészleteire – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban. 

A legfontosabb szempontok egy ország klímastratégiájának kidolgozása során

Interjú Maggie White-tal, a Stockholmi Nemzetközi Víz Intézet Nemzetközi Irányelvek és Folyamatok vezetőjével, a Globális Víz Adaptáció Szövetség társelnökével.

A klímaváltozás legfőbb környezeti és társadalmi hatásai

Interjú dr. Maria Concepcion Donosóval, a Floridai Nemzetközi Egyetem Víz- és Környezettudományi Intézet Nemzetközi Programjának igazgatójával.

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban ijesztő számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

Több száz hőmérsékleti rekord dőlt meg eddig 2019-ben

Május 1. és augusztus 30. között közel 400 alkalommal, 29 országban mértek minden korábbinál magasabb hőmérsékletet az északi földtekén.

Nagy károkat okoz Nagy-Britannia élővilágának a klímaváltozás

Több mint az emlősök negyedét kihalás fenyegeti.

Különleges perspektívából szemlélhetjük az Alpok pusztuló gleccsereit

Jacques-Olivier Travers francia solymász egy fehérfarkú rétisasra erősített kamerával mutatja meg az Alpok gleccsereit.

1
2
3
4
5
6
7