Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Az éghajlatváltozás százával pusztítja a rénszarvasokat

A Norvég Sarkkutató Intézet munkatársai még soha nem tapasztaltak akkora csökkenést a Spitzbergák szigetcsoporton élő rénszarvas-populációban, mint 2019-ben. 

Kétszáznál is több elhullott rénszarvast találtak a kutatók, a populációcsökkenésért pedig a klímaváltozás a felelős: az enyhébb telek jelentősen növelték a térségben az eső mennyiségét, ennek következtében pedig úgy eljegesedett a föld, hogy a jégtakaró áthatolhatatlanná vált az állatok számára, nem tudták lelegelni a jég alatti növényzetet. 

„A rénszarvasok a Spitzbergák egész területén legelnek, télen a tundrából ássák ki az élelmet. A havon még át tudnak hatolni, de a jégen nem”
– mondta Åshild Ønvik Pedersen, az intézet ökológusa.

Az Északi-sarkvidék különösen kitett a klímaváltozás hatásainak: felszíni levegője kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi részéé. A Spitzbergák szigetcsoport legnagyobb városa, Longyearbyen a világ leggyorsabban melegedő településének számít.

Egy tavaly decemberi jelentés szerint húsz év alatt 56 százalékkal csökkent a vadon élő rénszarvasok száma az északi sarkkör közelében Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Qubit

Minden korábbinál kisebb a tengeri jégtakaró

Az északi- és a déli-sarki tengeri jég az eddigi legkisebb kiterjedésű volt 2019 júliusában. Abban a hónapban, amely a valaha mért legmelegebb júliusi hónap volt a világon az időjárási feljegyzések kezdete, 1880 óta – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

Szomorú emléktáblát kap egy izlandi gleccser

Emléktáblát emelnek annak a gleccsernek, amely a globális felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon. A táblán egy, a jövő nemzedékének címzett levelet is elhelyeznek. 

Brutális árat fizethetünk a légkondiért

A Nemzetközi Energiaügynökség 2018-as globális jelentése szerint 2050-ig a háromszorosára nő a légkondicionálás iránti igény, ami az áramfogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mellett a globális felmelegedés ütemét is fokozza majd.

Hatalmas károk a vizek élővilágában

Nem csupán a korallok, de az édesvízi halpopulációk esetében is sokkal nagyobb a baj, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rengeteg életet követel a felmelegedés

A szakemberek 27 nagy népsűrűségű kínai városban vizsgálták meg a hőséggel összefüggő halálozási adatokat, hogy pontos képet kaphassanak arról, hogyan hatna az elhalálozási rátára, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokról 2 Celsius-fokra növekedne.

Kíváncsi vagy, mennyit fog melegedni a te városod?

A BBC elképesztő interaktív térképének segítségével megnézhetjük, milyen hőmérsékleti kilátásokra számíthat a lakosság a bolygó különböző pontjain 2100-ban. 

Tavat találtak 3400 méter magasan az Alpokban

Bryan Mestre hegymászó készített megdöbbentő fotót június végén egy tóról a francia Alpokban, amely valószínűleg az Európát átszelő hőhullám miatt keletkezett.

Kihalásra felkészülni: több mint 28 ezer faj tűnhet el a Földről

A bolygó 28 338 faját fenyegeti a kihalás a Természetvédelmi Világszövetség legújabb vörös listája szerint. 

A vártnál hetven évvel korábban kezdett el olvadni a kanadai permafroszt

A fairbanksi Alaszkai Egyetem kutatói expedíciójukon döbbentek rá, hogy a szokatlanul forró nyár milyen gyorsan megpuhította a föld alatti gigászi jégtömbök felső rétegeit, amelyek évezredeken át fagyottak voltak.

Megdöbbentő rekord a sarkkörön túlról

Megdőlt az abszolút rekord Kanada egyik legészakibb meteorológiai mérőállomásán: a sarkkörön túl található Nunavut tartományban 21 Celsius-fokot mértek. 

1
2
3