Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Újabb csodás sziget vált a műanyag áldozatává

Az UNESCO világörökség részét képező, Új-Zélandhoz tartozó Henderson-szigeten hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze két hét alatt.

„Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból, Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak” – mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett a 10 kilométer hosszú, 5 kilométer széles Henderson-szigetre.

A Csendes-óceán közepén, Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetekhez tartozó korallzátonyt páratlan tisztasága és gazdag ökoszisztémája miatt az UNESCO 1988-ban vette fel a világörökségi listára. Ám harminc évvel később az óceáni áramlat már műanyagtörmelékek végtelen hullámait zúdítja Hendersonra, ahol a Földön immár az egyik legmagasabb a műanyagszennyezés koncentrációja.

Lavers 2015-ben vezetett először expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak.

A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök is.

A tengerbiológus 2020-ban és 2021-ben további expedíciókat tervez a szigetre, de hangsúlyozta: tapasztalatai alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére.

A lakatlan Henderson-sziget a dél-csendes-óceáni körforgás középpontjában terül el Fotó: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers
Forrás: MTI

Az Adria is egyre szennyezettebb

Szennyvíz és a hajókról a vízbe öntött emberi ürülék is szennyezi az Adriai-tengert az Index.hr horvát hírportál cikke szerint. A Dubrovniktól alig 7 kilométerre fekvő Koločepnél a környezetvédelmi felügyelet a fürdőzést is betiltotta.

Egy jobb sorsra érdemes tenger újabb szomorú rekordja

A francia Ifremer tengerkutató intézet kutatói egy több mint húszéves kutatás eredményei alapján úgy vélik, a Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában.

Megfeketedett halakat fognak ki a Földközi-tengerből

A térségben egyre súlyosabb és ijesztőbb méreteket ölt a a víz szennyezettsége. Tunéziában kifejezetten nagy a baj. 

Vajon egyszer újra szinkronba kerülünk a környezetünkkel?

A mesterséges tárgyakkal elárasztott természetben finoman hangolt kapcsolatok, jól működő rendszerek egyensúlya törik meg. Élesen jelenik meg ez az új aszinkronitás, diszharmóna két fiatal szinkronúszó előadásában, amellyel a műanyagszennyezés veszélyeire figyelmeztetnek.

A szennyvíz gyilkolja a korallokat

A szennyvíznek még a tengervizek felmelegedésénél is nagyobb szerepe van a korallok pusztulásában – derül ki egy új amerikai kutatásból.

Rengeteg olaj ömlik a vízbe a Mexikói-öbölben

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal vizsgálatai szerint akár napi 17 000 liternyi olaj is a vízbe áramolhat a Mexikói-öbölben egy olajfúró platform 15 éve keletkezett léke miatt. 

Pusztító plasztik – Sokkoló videó az óceáni műanyagszemétről

Minden darab műanyag, amit valaha gyártottak, ebben a pillanatban is jelen van a bolygón, a mennyiséget pedig évente több mint 300 millió tonna frissen gyártott plasztikkal tetézi az emberiség. 

Hosszú szenvedésre, fájdalmas halálra ítéli a bálnákat a műanyag

A tudósok az elmúlt húsz év partra sodródott cetjeit tanulmányozták. A legszomorúbb annak az 5,3 méteres fiatal ámbráscetnek az esete volt, amelyet a görögországi Míkonosz szigetén találtak meg: 135 darab műanyagot nyelt le, összesen 3,2 kilogramm volt a súlyuk.

40 tonna műanyaggal kevesebb szennyezi az óceánt

Több mint 40 tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között környezetvédők – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Kéreggel vonja be a part menti sziklákat az óceáni műanyag

A használt rágógumira emlékeztető műanyagfoltok nem csupán az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának jelei, de a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve is fenyegetést jelentenek.

1
2
3
4