Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

A Föld közel húsz országában kritikus a vízhiány

A World Resources Institute jelentése szerint immár 17 országban kritikus a vízellátás helyzete, Indiától Izraelen át Botswanáig. Az érintett országok – amelyek együttesen a Föld lakosságának egynegyede számára biztosítanak otthont – jelentős része a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában található.

Az elmúlt időszakban több világvárosnak is szembe kellett néznie a vízhiánnyal, gondoljunk csak São Paulóra, India hatodik legnagyobb városára, Csennaira vagy éppen Fokvárosra.

Van, ahol az extrém szárazság, van, ahol a nem megfelelő vízgazdálkodás, vagy akár a két tényező együttesen vezet a katasztrófához, amely nemcsak az ott élők mindennapjait lehetetleníti el, de gazdaságilag is hatalmas károkat okoz.

A World Resources Institute munkatársai öt kategóriába rangsorolják a világ országait aszerint, mekkora kockázatot jelent számukra a vízhiány. 17 országban extrém magas, míg további 27 országban magas a vízhiány mértéke már napjainkban is.  

A World Resources Institute jelentése alapján a bordó sávban az extrém magas, a pirosban a magas, a narancssárgában a közepesen magas, míg a sárga sávban a közepesen alacsony vízhiánynak kitett országok szerepelnek Illusztráció: wri.org
Tovább a forráshoz: WRI

Globális éhínséget okozhat a klímaváltozás az ENSZ szerint

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) friss jelentése szerint – amelynek fókuszában a klímaváltozás és az elsivatagosodás, valamint az élelmiszer-biztonság kapcsolata áll – a jelenlegi földhasználati szokások mellett a bolygó élelmiszer-termelő képessége drasztikusan csökkenni fog.

Uniós segély az aszály sújtotta Afrikának

Az EU 50 millió eurót juttat a Kelet- és Közép-Afrika több országát sújtó aszálykárok enyhítésére. Az alultápláltság becslések szerint több mint 4 millió gyermeket és körülbelül 3 millió terhes nőt, illetve szoptató anyát érint a régióban.

Áram sincs Zimbabwéban a szárazság miatt

Nem csupán az ivóvíz tekintetében okoz súlyos problémát a szárazság a főképp vízenergiát használó dél-afrikai országban: a fővárosban akár napi 16 órás áramszünettel is számolniuk kell az ott élőknek. 

Veszélyben a Nílus

A klímaváltozás következtében a Nílus vízhozamában is egyre több az anomália, amelyek igen súlyos következményekkel járhatnak Egyiptomra nézve. 

India válhat a globális felmelegedés egyik legnagyobb áldozatává

Sosem látott szárazság, száznál is több emberéletet követelő hőhullámok: 2019 nyara az egész világ számára egyértelművé tette, hogy Indiában nagy a baj. Vajon milyen jövőt állít az ország elé a klímaváltozás?

A kiszáradás veszélye Európa folyóit is fenyegeti?

A klímaváltozás Európában is egyre határozottabban érezteti hatását: villámárvizek, hőhullámok, aszályok és erdőtüzek sújtják a kontinens országait.

Vízhiány: India után Spanyolország és Marokkó következik?

A vízhiány a globális felmelegedés egyik legdrámaibb, egyre többeket érintő következménye. 2018-ban az egész világ a fokvárosi krízisre figyelt. Idén ez idáig Indiában a legsúlyosabb a helyzet: milliók küzdenek azért nap mint nap, hogy vízhez juthassanak. 

Kelet-Németországot is vízhiány fenyegeti

Már tavaly nyáron is több németországi természetes víz hozama is drasztikusan csökkent a szárazság miatt, idén viszont az Európán végigsöprő rekordhőhullám következtében a szakértők bizonyos területeken egyenesen vízhiánytól tartanak.

A szegényebbeknek minden csepp vízért meg kell küzdeniük Indiában

A soha nem látott szárazság következtében fellépő indiai vízhiány még tovább mélyíti az amúgy is jelentős társadalmi különbségeket. 

Klímaapartheidtől tart az ENSZ

Philip Alston, az ENSZ emberi jogi szakértője szerint hamarosan klímaapartheid veszélyével nézhet szembe a világ, mivel egy olyan jövő felé haladunk, amelyben csupán a gazdagoknak lesz arra lehetőségük, hogy mérsékeljék a globális felmelegedés negatív következményeit, a szegényeknek hőséggel és éhezéssel kell szembenézniük.

1
2
3
4