Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

TÖBB VILÁGVÁROS IS Fokváros sorsára JUTHAT

Korallkertészet

Egy szenvedélyes ember az elmúlt 30 évét az óceán kutatásának szentelte, és létrehozott egy oktatási célú programot, mely a korall megóvását szolgálja. Egyetlen célja van: hogy tudást adjon, és felhívja a figyelmet a korallok védelmére, hogy ezáltal segítsen helyreállítani az óceán világát.

A legendás Széchenyi gyógyfürdő és uszoda

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője, amely 1909-től 1913-ig épült, modern reneszánsz stílusban. A fürdő gyógyvize Budapesten a legmélyebbről, 1246 m mélyről, 76 Celsius fokos hőmérsékleten érkezik a felszínre.

1 cigarettacsikk – 1000 liter szennyezett víz

A dohányzással kapcsolatban elsősorban egészségügyi aggályokat szokás megfogalmazni, az ritkábban kerül szóba, hogy az ártalmak sora nem ér véget a cigaretta elnyomásával.

hatékony megoldások a vízgazdálkodásban

A zöld infrastruktúra működésére alapozott vízgazdálkodási kézikönyv készült az ENSZ és a Természetvédelmi Világszövetség együttműködésében, hogy népszerűsítse azokat a gyakorlatokat, ahol a vízgazdálkodás területén sikerrel alkalmaztak zöld infrastrukturális megoldásokat.

A víz az élet forrása

Föld, levegő, tűz és víz – az ókorban úgy tartották, ez a négy őselem alkotja a világunkat. Bár a modern tudomány ma már fényévekre jár ettől az archaikus megközelítéstől, a kék bolygó elnevezés mégis e négy mitologikus őselem egyikének köszönhetően születhetett meg a modern korban.

Ártéri ligeterdőink csodálatos világa

A Duna–Dráva Nemzeti Park, ahogy neve is jelzi, szinte teljes területében a Duna és a Dráva folyó mentén, egykori árterein helyezkedik el. Koronaékszerei a világhírű, lenyűgöző szépségű és vadállományú ligeterdők, Gemenc és a Béda-Karapancsa vidéke.

Zuhanó jégtömbök: Izlandon az életükért futottak az emberek

A klímaváltozás miatt egyre rémisztőbb szerencsétlenségek történnek a világban. 2018 áprilisában futótűzként terjedt az interneten az a videó, amelyen végignézhető, ahogy több hatalmas jégtömb is leszakad a Délkelet-Izlandon található Breiðamerkurjökull gleccserről. 

Fontos, hogy beszéljünk a gyerekekkel a klímaváltozásról

Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. De milyen jövőt hagyunk rájuk? Az eljövendő generációknak nem csupán azért fontos tisztában lenniük a klímaváltozás mibenlétével, mert a bőrükön érzik majd a hatásait (különösen a víz tekintetében), hanem azért is, mert létfontosságú, milyen szemléletet alakítanak ki a környezet védelmével kapcsolatban. 

26 éve tart az óceán mélyén kötött barátság

Yorikó, az ázsiai birkafejű ajakoshal és Hiroyuki Arakawa japán könnyűbúvár 26 évvel ezelőtt találkoztak egymással, annak a víz alatti szentélynek a közelében, amelyet a férfi épített. Különleges barátságuk a mai napig tart.

Ön tudja, hogy mi a hidrológiai James Bond-arány?

A Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, vagyis könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ezt hívják úgy, hogy hidrológiai James Bond-arány – mondta Kőrösi Csaba, aki a magyarországi vízhiányról is beszélt a 2019-es víz világnapon.

Tele van a Duna mikroműanyaggal

A természetes vizekbe kerülő mikroműanyagok – amelyek egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen világszerte – kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. Az eddig vizsgált magyarországi folyók közül a Dunában találták a legtöbbet: köbméterenként 50 részecskét.

Megismétlődhet a fokvárosi vészhelyzet?

2018 első hónapjaiban az egész világ Fokvárosra figyelt. A Dél-Afrikai Köztársaság második legnépesebb városa félelmetesen közel járt ahhoz, hogy elérje a Nulladik Napot: amikor – a nagyvárosok közül elsőként a világon – elfogy a teljes vízkészlete.

Megelőzni a vízválságot – Ismét Budapest lesz a víz fővárosa

A vízválság a témája az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, az október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak. A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése ugyanis sok százmillió embert fenyeget – a katasztrófa megelőzése mindannyiunk feladata és felelőssége.

Ezzel a 10 módszerrel rengeteg vizet megspórolhatunk

Napjainkban a tiszta, iható ivóvíz a legnagyobb kincs – éppen ezért vigyáznunk kell rá. Kis odafigyeléssel mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy az élet legfontosabb elemét megóvjuk. Tíz könnyen alkalmazható tippet mutatunk erre.

Chopin: Esőcsepp

A lengyel származású zeneszerző, a csodagyerekként felnőtt Frédéric Chopin a húszas évei elején, 1831-ben telepedett le Párizsban, és nem sokkal később több mint tíz éven át tartó szerelmi viszonyba keveredett a George Sandként ismert Dudevant bárónéval.

Ezreket kellett kitelepíteni otthonaikból Kanadában

2019 áprilisának utolsó napjaiban, a napok óta tartó heves esőzéseknek köszönhetően megáradtak a folyók és felduzzadtak a víztározók Kanada keleti részén. A helyzet annyira súlyos, hogy az érintett régiókban több ezer embernek el kellett hagynia az otthonát.

1
2
3
4