Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Szent Lukács Gyógyfürdő – Budapest egyik legrégibb gyógyfürdője

Már a török korban is működött a fürdő, mely Musztafa pasa közkedvelt fürdőhelye volt. Úgy tartják, hogy itt található Budapest egyik leghatásosabb gyógyvize.

A kezdetektől fogva a világ minden tájáról érkeztek a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő épületének falán. A mai élménymedence helyén hajdan természetes eredetű iszaptóban fürdőztek a vendégek, amelynek volt egy fedett része is, a kapszula alakú téli iszaptó.

A fürdő termálmedencékkel, úszó- és élménymedencével, wellness részleggel, szaunákkal és különféle szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A szabadtéri lazítómedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsgetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok, pezsgőágy és még sok más vízi attrakció működik.

Javallatok

  • Kopásos jellegű ízületi és gerincbántalmak, krónikus ízületi gyulladások, idegfájdalmak, a csontrendszer mészhiánya, sérülés utáni állapotok kezelésére.
  • Ivókúra formájában a gyomor- és bélrendszer, valamint az epeutak betegségeinek, illetve a légzőszervek idült hurutos megbetegedéseinek gyógyítására alkalmas.

Bővebb információ a fürdő weboldalán

A Szent Lukács Gyógyfürdő a Margit híd közelében, a Frankel Leó úton található Fotó: lukacsfurdo.hu

Hévíz, a világkuriózum

Magyarország a fürdők és gyógyvizek országa. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a világviszonylatban is egyedülálló Hévízi-tó: a földkerekség egyik legnagyobb kiterjedésű, biológiailag aktív termáltava, mely közel 50 hektáron várja a pihenni és gyógyulni vágyókat.

A szecessziós Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

A budapesti fürdők egyik közkedvelt gyöngyszeme, a Szent Gellért Hotel és Gyógyfürdő 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd a fürdő hullám strandfürdővel, később pezsgőfürdővel bővült. Az eredeti hullámgép, amelyet 1927-ben helyeztek használatba, még mindig működik, a fürdő és Európa jellegzetességeként.

Káprázatos drónfotók a Balatonról

A Balaton már számos művészt megihletett, nemrégiben pedig egy új műfajban, drónfotón szolgáltatott díjnyertes témát. A 2018-ban meghirdetett I. Hazai Drónfotó Pályázaton a szakmai zsűri több mint 1000 pályamű közül választotta ki Böröczky Bulcsú levegőből lencsevégre kapott különleges képét.

Nyarak a Balatonon

A Balatont és környékét mindig is pezsgő élet jellemezte. A fürdőkultúra és a vendégforgalom a 18. században kezdődött, alapjául kezdetben nem a tó vize szolgált, hanem a parton fakadó szénsavas források. Jelentős növekedése a 19–20. század fordulója után, majd pedig a második világháborút követően volt tapasztalható. 

Margitsziget, a fürdősziget

A budapesti Margitsziget lenyűgöző szépsége miatt a kezdetektől fogva uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt. Parkosítása 1790-ben Magyarország nádora, Sándor Lipót főherceg kezdeményezésére indult, amit halála után öccse, a Magyarországon hatalmas népszerűségnek örvendő József nádor folytatott.

Csodás légi felvételeken a magyar vizek

Különleges fotósorozat készült Magyarország tavairól és folyóiról 2019 márciusában, a víz világnapja alkalmából. A levegőből készített felvételek jól mutatják, milyen ezerarcú az ország a természetes vizek tekintetében. 

Király Gyógyfürdő – Ékszerdoboz Budapest közepén

A fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben azért, hogy a városfalon belül is legyen ostrom idején védett közelségben lévő fürdő. A patinás fürdő egyike a magyar főváros ritka török kori relikviáinak, amely jelenleg, mint műemlék, eredeti pompájában tárja elénk a korai oszmán fürdőkultúrát.

Ásványvizek – kis címkehatározó

A palackozott természetes ásványvizek között ásványianyag-tartalmuk, összetételük és ízük alapján lehet különbséget tenni. A gyártók nem írhatnak bármit ásványvizeik címkéire: a minimum-határértékeket az egész világon szigorú rendelet szabályozza. 

Az ásvány- és gyógyvizek főbb típusai

Az ásványvizeket és gyógyvizeket a szakirodalom leggyakrabban uralkodó ásványianyag-tartalmuk alapján csoportosítja, kiemelt figyelmet szentelve a vizek gyógyító hatásainak. A gyógyvizek is ásványvizek tehát, de olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van.

Rudas gyógyfürdő és uszoda

A nemrégiben megújult, patinás budapesti fürdő több mint 500 éves múltra tekint vissza. A 15. században a török uralom idején alakult ki a mai fürdő központja, a törökfürdő. A fürdő kupoláját 8 oszlop tartja, amelyből ez egyik zöld színű, ezért Zöldoszlopos fürdőnek is nevezték.

1
2