Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Courtney Mattison – A korallok szobrásza

A mai napig akadnak olyanok, akik megkérdőjelezik a klímaváltozás és a globális felmelegedés tényét. Igaz, hogy a környezetünkben bekövetkező változások sokszor lassan, és nem mindig látványosan mennek végbe, mégis vannak megkérdőjelezhetetlen jelek. Mint például a korallmezők pusztulása...

A klímaváltozás jelentőségének érzékeltetését nehezíti, hogy néha nem elég látványosak a folyamatok. A korallok esete azonban egyértelmű: ahogy a víz melegszik, a korallok kifehérednek, és ha a hőmérséklet nem stabilizálódik, végül szétesnek.

„Olyan, mint egy hatalmas város, amely csődbe megy, majd összedől” – fogalmaz az egykori tengerbiológia szakos hallgató, Courtney Mattison szobrász.

Mattison több száz kilós kerámiainstallációja érzékletesen mutatja meg ezt a folyamatot azáltal, ahogy a fehér korallok a vibráló, aprólékosan színezett darabok közé keverednek. 

Az alkotás – a maga teljességében és részleteiben Forrás: courtneymattison.com
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Érintetlen vízpartokról alkot az ausztrál művész

A Sidney-ben élő művész, Marie Antuanelle különleges technikával készít lélegzetelállítóan gyönyörű festményeket emberi tevékenységtől megkímélt, érintetlen óceánpartokról.

Sea walls – tengerekről mesélő falak

A PangeaSeed művészeti programjának célja, hogy az óceánok megőrzésének fontosságát bemutató alkotásokkal szóljon az emberekhez. 2014-es elindulása óta kétszázötvennél is több művész csatlakozott a kezdeményezéshez: műveik tizenöt országban, mintegy 350 falon hirdetik a tenger szépségét és sérülékenységét.

Festményeken szembesülhetünk a tengeri hulladékokkal

Az 1950-es években a pop-art művészek képeinek élénk színei, ordító feliratai és fanyar humora tartott tükröt a kialakulóban lévő fogyasztói kultúrának. Az amerikai festő, Karen Hackenberg Andy Warhol nyomdokain járva próbálja felrázni a 21. század műanyagfüggő fogyasztóit.

Sea-art: izgalmas művészi kollaboráció korallokkal

A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő 1UP street art formáció Berlin utcáit az indonéz óceán fenekére cserélte, hogy felhívja a figyelmet az óceánok egyik legnagyobb problémájára, a szennyezés és a felmelegedés következtében pusztuló korallzátonyokra.

Graffitivé nemesült klímagrafikonok

Alisa Singer azon alkotók egyre népesebb táborát erősíti, akik a művészet eszközeivel szeretnék megérthetővé, befogadhatóvá tenni az éghajlatról szóló statisztikák szikár számai mögött megbújó aggasztó valóságot.

Elégia az Északi-sarkhoz

Ludovico Einaudi olasz zeneszerző és zongorista nem mindennapi helyszínen adta elő kompozícióját: az óceán közepén, a norvég Wahlenbergbreen gleccser közelében lebegő platformon hívta fel a figyelmet az Északi-sarkot fenyegető veszélyekre. Az eltűnő jégtakaró felett érzett aggodalomból született Elégia üzenete aktuálisabb, mint valaha.

Brüsszel jelképe a vízspórolás egyik szimbóluma lett

Nem bánhatunk felelőtlenül vizeinkkel, hiszen az egyre nagyobb mértékű szennyezettsége rohamosan fenyegeti szűkös ivóvízkészletünket. A híres brüsszeli Manneken Pis szobor most sztrájkba lépett, nem pisil többet friss vizet, hogy takarékoskodjon, és felhívja a figyelmet a naponta kárba vesző óriás mennyiségű ivóvízre.

Ennyi vész el India gleccsereiből egy perc alatt – Elgondolkodtató fotók

Dillon Marsh dél-afrikai fotográfus Counting the Costs című fotósorozatával arra szeretné felhívni a figyelmet, milyen drámai folyamatok zajlanak a természetben, miközben mi emberek a megszokott mindennapjainkat éljük. 

Intő dallamok, sosemvolt hangszereken

Norvég zenészek különösen hűvös helyszínen és eleganciával hívják fel a világ figyelmét a klímaváltozás veszélyeire.

Dohnányi Ernő: Vízesés

Az utóbbi évtizedekben felfedezett Dohnányi Ernő elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát amellett, hogy tevékenysége zongoraművészként, karmesterként és tanárként is jelentős volt. Ez nem meglepő, hiszen 7 éves korától írt zeneműveket, és még 83 évesen is kísérletező kedvű darab került ki a kezei alól.

1
2
3