Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Kreativitással a vízpazarlás ellen

Hogyan ösztönözzük a lakosságot arra, hogy kevesebb vizet fogyasszanak? – tette fel a kérdést a Denver Water, amikor felkérték a Sukle kreatív ügynökséget. Az együttműködés azt eredményezte, hogy már több mint egy évtizede olyan látványos kampányok születnek, amelyek arra inspirálják Denver lakosait, hogy spóroljanak a vízzel.

Amikor belekezdtek a kampányolásba, az volt a céljuk, hogy 10 év alatt 22 százalékkal csökkentsék a vízfogyasztást, a kreatív reklámok viszont annyira jól sikerültek, hogy már az első évben majdnem elérték a kitűzött célt, ugyanis a coloradói Denverben közel 21 százalékkal kevesebb vizet használtak a lakosok.

Mielőtt a Sukle ügynökség bármit is tervezett volna, kutatást végeztek, és meghatározták a célközönségüket: a környezettudatos emberekre esett a választásuk.

„Úgy találtuk, hogy a célcsoport számára az egyik legérzékenyebb téma a hulladék és a pazarlás köré összpontosul, ez segített abban, hogy megformáljuk a kampány üzenetét: Csak annyit használj, amennyire szükséged van.”

Később tovább finomították az ötleteiket: megfogalmaztak például a „Nem tudsz ilyen cuccot készíteni” üzenetet, ami arra emlékezteti a fogyasztókat, hogy még akkor is fontos a vízvédelem gyakorlása, amikor nagyon sokat esik, hiszen vizet senki nem tud készíteni.

A jól átgondolt üzenet mellett az ügynökség látványos és szórakoztató vizuális elemeket használt, hogy felhívja a figyelmet a vízpazarlásra.

A „Csak annyit használj, amennyire szükséged van” üzenetet például a hirdetőtáblákon úgy jelenítették meg, hogy az állványzat nagy részét szabadon hagyták, és csak annyi felületet foglaltak el, amennyit kitöltött az üzenet. Egy másik kampány során három agyat hasonlítottak össze, az emberét, a tehenét és a fűét, mivel a fűnek nincs agya, ezért adta magát az üzenet: „A fű buta. Locsolj két percig vagy kevesebb ideig. A gyepednek nem fog feltűnni.”

A „Nem tudsz ilyen cuccot készíteni” kampány Denver egész területén elfoglalta a buszmegállókat, és az első városi művészeti kiállítássá változott: különféle látványos és kreatív installációk hívták fel a figyelmet a fontos üzenetre.

Fotók: sukle.com
Tovább a forráshoz: My Modern Met

A túlevéssel az ökológiai problémákat is hizlaljuk

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a feleslegesen bevitt kalória az egészségük rovására megy, ám arra kevesen gondolnak, hogy a valós szükségleten felül elfogyasztott táplálék – valamint az előállításához felhasznált energia, víz és erőforrás – rosszul hasznosul, gyakorlatilag veszendőbe megy.

Léteznek fenntartható ruhaanyagok?

A textilipar a világ egyik legszennyezőbb iparága: mikroszálak, kemikáliák, vízpazarlás és évente 150 milliárd új ruhadarab. A divatipar környezetterhelő hatása felbecsülhetetlen károkat okoz a természetben, ami ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha fenntarthatóbb alapanyagokból készült ruhadarabokat választunk. De vajon melyek ezek?

A terített asztal új perspektívái, avagy mi fán terem a rovarmarketing?

A fejlett országokban egyre nagyobb problémát jelent az élelmiszer-pazarlás, rengeteg még fogyasztható, csupán szépséghibás étel kerül a kukába. A jelenség pszichológiai oka az undorban keresendő, ami fennáll például az ehető rovarokkal szemben is. Klímavédelmi szempontból érdemes volna újragondolni ezt a hozzáállást.

Tippek mosáshoz – A kevesebb mikroműanyagért

Az utóbbi években a környezetszennyezés kapcsán meg kellett ismerkednünk egy új fogalommal, a mikroműanyaggal. A kifejezés a műanyagok aprózódásából keletkező, 5 mm-nél apróbb műanyagdarabokat jelöli. A műszálas ruhákból a mosás során rengeteg mikroszál válik le, amelyek szennyezik vizeinket és károsítják környezetünket.  

Drasztikus életmódváltásra van szükség a klíma védelmében?

A BBC cikke szerint az emberek személyes felelőssége nem állhat meg az autóközlekedés csökkentésében, de a táplálkozási és a vásárlási szokásokat is újra kell gondolni.

Ferenc pápa az egyszerűbb és tisztelettudóbb életvitelben látja a megoldást

Életstílusváltást és üres szavak helyett konkrét cselekvést sürgetett Ferenc pápa a teremtett világ védelmének ötödik imanapján, a környezetért szavukat hallató fiatalokhoz intézett üzenetében szeptember 1-jén.

A fenntartható vízjövő két szabálya: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!

A Föld lakossága drasztikus mértékben növekszik, miközben a bolygónk keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk. A takarékos vízhasználat mellett ezért legalább ugyanannyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket.

Rajzpályázat gyermekeknek

A 2019. október 15–17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” pályázat célja, hogy a gyerekek rajz- és fotóalkotásaikkal bemutathassák, mi az, amit nekünk, felnőtteknek változtatnunk kell ahhoz, hogy környezetünk – ezen belül is kiemelten a vízfelhasználás – élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

A legrosszabb forgatókönyvre nem vagyunk felkészülve

Jem Bendell, a University of Cumbria professzora, a vezetéstudomány egyik legnevesebb nemzetközi szakértője „Mélyadaptáció: Útmutató az éghajlati tragédiához” című tanulmányában korunk egyik legnyomasztóbb kérdését teszi fel: mi lesz, ha a globális felmelegedés kapcsán a legpesszimistább forgatókönyv valósul meg?

Megváltoztathatja a veganizmus a világot?

A The Economist Hogyan változtatja meg a világot a veganizmus című videója szerint, ha kevesebb húst fogyasztanánk, jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta víznek csak 70 százalékát használnánk fel, a szárazföldnek pedig csupán 40 százalékát.

1
2
3
4
5