Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Mennyi vizet használunk el egy nap alatt valójában?

Azt hinnénk, hogy az emberiség napi vízfelhasználását nagyrészt a fürdésre, főzésre, ivásra használt mennyiség teszi ki. Pedig elektromos eszközeink működése, egy kiló hús előállítása vagy egy műanyag doboz gyártása is rengeteg, sokszor feleslegesen elpocsékolt víz felhasználását jelenti.

Ahhoz, hogy a globális vízválság megelőzhető legyen, nagyon fontos, hogy a rejtett vízlábnyomunkra is odafigyeljünk – hívja fel a figyelmet az alábbi nagyszerű animációs film.

The Global Water Crisis – How Much Water Do We Really Use Everyday? Videó: Youtube/Take Part

A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket

Noha a fogyasztók az árat és a minőséget tekintik a legfontosabb szempontnak, nagyobb részük hajlandó többet fizetni az újrahasznosítható és fenntartható termékekért – derül ki az Accenture nemzetközi felméréséből.

A fekete- és a szürkevíz nyomában

Földünk édesvizei a nagymértékű környezetszennyezés és vízpazarlás hatására egyre nagyobb veszélyben vannak: az iható víz mennyisége fokozatosan csökken, minősége pedig romlik. A takarékoskodás helyett viszont még a toalettet is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra a szürkevíz is megfelelne.

Véget ér az intézményes pazarlás Franciaországban

Edouard Philippe francia kormányfő június 4-én bejelentette, hogy betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését, a jövőben ezeket be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra. 

Változnunk kell, ha változást akarunk

Egyre nagyobb problémát jelent világszerte az élelmiszer-túltermelés, ami kéz a kézben jár az ipari szintű vízpazarlással. Azon túl, hogy egészségügyi szempontból sem mellékes, mi kerül a tányérunkra, tudatos vásárlói döntéseinkkel a klímaváltozást is mérsékelhetjük valamelyest. 

Rajzpályázat gyermekeknek

A 2019. október 15–17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” pályázat célja, hogy a gyerekek rajz- és fotóalkotásaikkal bemutathassák, mi az, amit nekünk, felnőtteknek változtatnunk kell ahhoz, hogy környezetünk – ezen belül is kiemelten a vízfelhasználás – élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

Mennyi vízbe került a farmered?

A divatipar ökológiai lábnyoma hatalmas: a termékek előállítása, gyártása, szállítása, valamint a folyamatosan termelődő felesleg elégetése jelentős szén-dioxid-kibocsátással és vízpazarlással jár. Van egy ruhadarab, amely az összes többi fölé emelkedik környezetszennyező hatásában: a sokak által kedvelt farmer.

A zöldbefektetések felé fordulnak a fiatalok

A magyar fiatalok befektetési gyakorlatában fontos szempont a környezeti és társadalmi fenntarthatóság: egyre többen fordulnak a tudatosan és etikusan működő vállalatok felé - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi rendszerek változásáról szóló fórumán.

A zöld divaté a jövő

A divatipar az előkelő második helyet foglalja el a környezetszennyező iparágak sorában (jelentős szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár) – tudatos fogyasztóként így nemcsak arra kell odafigyelnünk, mit eszünk, hanem arra is, milyen ruhák sorakoznak a szekrényünkben.

Ökoszorongás – a 21. század új pszichés jellemzője

Elérkeztek azok az idők, amikor már valóban a bőrünkön érezzük a klímaváltozást: nem telik el úgy nap, hogy akár közvetlenül, jártunkban-keltünkben, akár közvetve, a híreken keresztül ne találkoznánk a globális felmelegedés ijesztő következményeivel. A példa nélküli helyzet pedig új reakciókat vált ki  a 21. század emberéből. 

Fókuszban a tudatos vízhasználat

A tiszta, iható ivóvíz létkérdés. Ezért is van fontos szerepe az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos, szemléletformálást támogató pályázatának, melyet a környezettudatos vízhasználat érdekében indítanak.

1
2