Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Rajzpályázat gyermekeknek

A 2019. október 15–17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” pályázat célja, hogy a gyerekek rajz- és fotóalkotásaikkal bemutathassák, mi az, amit nekünk, felnőtteknek változtatnunk kell ahhoz, hogy környezetünk – ezen belül is kiemelten a vízfelhasználás – élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése mára sok száz millió ember vízellátását veszélyezteti, ezért itt az idő a cselekvésre, hogy egyéni szinten is mindenki tegyen a vízkészleteink megőrzéséért, a vízválság megelőzéséért. Greta Thunberg svéd diák példája pedig jól mutatja, hogy mindebben a gyerekeknek kiemelt szerepük lehet.

Ma már ugyanis a legfiatalabb korosztályt is egyre komolyabban érdekli bolygónk jövője, és rendkívül fogékonyak természeti kincseink megőrzése iránt.

Szülőként ki ne tapasztalta volna, hogy csemetéje figyelmezteti őt a víz elzárására, a villany lekapcsolására vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára?

Sokszor a gyermekeink azok, akik a mindennapi tevékenységek kapcsán meglátják, mit lehet és kell tenni, hogy megőrizzük környezetünk értékeit
Fotó: Shutterstock

A vízválság a témája az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményének, a 2019. október 15–17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozónak, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az esemény alkalmából „Így neveld a felnőtteket” címmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium rajz- és fotópályázatot hirdet általános iskolás gyermekek számára (beküldési határidő: 2019. szeptember 6.).

Így a legfiatalabb generáció is megmutathatja véleményét, ötleteit arról, hogy nekünk felnőtteknek mit kell máshogyan csinálnunk ahhoz, hogy az ő egészséges környezetük is biztosítva legyen a jövőben, vagy éppen mit tennének másképp, ha felnőttek lennének.

A pályázaton két korcsoportban a
6–15 év közötti gyermekek vehetnek részt tetszőleges rajzeszközzel készített rajz- vagy fotóalkotással, illetve maximum 10 elemből álló rajz- vagy fotósorozattal.

Alkotásaikban megmutathatják, mit szeretnének megváltoztatni a felnőttek viselkedésében, világában ahhoz, hogy környezetünk – ezen belül is kiemelten a vízfelhasználás – élhetőbb, fenntarthatóbb legyen.

Részvételi feltételek

A nyertesek korcsoportonként 50 000, 30 000, illetve 20 000 forint értékű ajándékcsomagot kapnak. Emellett mindkét korcsoport-kategóriában az első helyezett a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány felajánlásával különdíjat nyer, amely egy-egy osztálykirándulás a Tisza-tavi Ökocentrumba, Poroszlón, a legtöbb diákot ösztönző tanár pedig oktatói különdíjban részesül. A pályázati szabályzat ide, a jelentkezési lap pedig ide kattintva tölthető le. 

Szántai Anna tanuló rajza. Az alkotás az Áder János köztársasági elnök által 2015-ben, a párizsi klímacsúcs támogatására meghirdetett Élő Bolygónk klímavédelmi akcióhoz kapcsolódó MMA-rajzpályázat egyik kiemelt pályaműve

A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket

Noha a fogyasztók az árat és a minőséget tekintik a legfontosabb szempontnak, nagyobb részük hajlandó többet fizetni az újrahasznosítható és fenntartható termékekért – derül ki az Accenture nemzetközi felméréséből.

A fekete- és a szürkevíz nyomában

Földünk édesvizei a nagymértékű környezetszennyezés és vízpazarlás hatására egyre nagyobb veszélyben vannak: az iható víz mennyisége fokozatosan csökken, minősége pedig romlik. A takarékoskodás helyett viszont még a toalettet is ivóvízzel öblítjük, pedig erre a célra a szürkevíz is megfelelne.

Mennyi vizet használunk el egy nap alatt valójában?

Azt hinnénk, hogy az emberiség napi vízfelhasználását nagyrészt a fürdésre, főzésre, ivásra használt mennyiség teszi ki. Pedig elektromos eszközeink működése, egy kiló hús előállítása vagy egy műanyag doboz gyártása is rengeteg, sokszor feleslegesen elpocsékolt víz felhasználását jelenti.

Véget ér az intézményes pazarlás Franciaországban

Edouard Philippe francia kormányfő június 4-én bejelentette, hogy betiltják az el nem adott fogyasztási cikkek megsemmisítését, a jövőben ezeket be kell szolgáltatni újrahasznosításra, újrafeldolgozásra. 

Változnunk kell, ha változást akarunk

Egyre nagyobb problémát jelent világszerte az élelmiszer-túltermelés, ami kéz a kézben jár az ipari szintű vízpazarlással. Azon túl, hogy egészségügyi szempontból sem mellékes, mi kerül a tányérunkra, tudatos vásárlói döntéseinkkel a klímaváltozást is mérsékelhetjük valamelyest. 

Mennyi vízbe került a farmered?

A divatipar ökológiai lábnyoma hatalmas: a termékek előállítása, gyártása, szállítása, valamint a folyamatosan termelődő felesleg elégetése jelentős szén-dioxid-kibocsátással és vízpazarlással jár. Van egy ruhadarab, amely az összes többi fölé emelkedik környezetszennyező hatásában: a sokak által kedvelt farmer.

A zöldbefektetések felé fordulnak a fiatalok

A magyar fiatalok befektetési gyakorlatában fontos szempont a környezeti és társadalmi fenntarthatóság: egyre többen fordulnak a tudatosan és etikusan működő vállalatok felé - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi rendszerek változásáról szóló fórumán.

A zöld divaté a jövő

A divatipar az előkelő második helyet foglalja el a környezetszennyező iparágak sorában (jelentős szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár) – tudatos fogyasztóként így nemcsak arra kell odafigyelnünk, mit eszünk, hanem arra is, milyen ruhák sorakoznak a szekrényünkben.

Ökoszorongás – a 21. század új pszichés jellemzője

Elérkeztek azok az idők, amikor már valóban a bőrünkön érezzük a klímaváltozást: nem telik el úgy nap, hogy akár közvetlenül, jártunkban-keltünkben, akár közvetve, a híreken keresztül ne találkoznánk a globális felmelegedés ijesztő következményeivel. A példa nélküli helyzet pedig új reakciókat vált ki  a 21. század emberéből. 

Fókuszban a tudatos vízhasználat

A tiszta, iható ivóvíz létkérdés. Ezért is van fontos szerepe az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos, szemléletformálást támogató pályázatának, melyet a környezettudatos vízhasználat érdekében indítanak.

1
2