Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Meg vannak számlálva a síelés napjai Európában?

A klímaváltozás következtében sokkal kevesebb hóval és sokkal rövidebb szezonokkal számolhatnak az európai síszektorok. A problémára többek között hóágyúzással és műhókészítési innovációkkal reagálnak a sítelepek, ami a környezetvédők szerint akár kifejezetten káros is lehet.

Ma az Alpok szolgálja ki a globális síturizmus 44 százalékát, ám az európai hegyvidékek is nyögik a klímaváltozás hatásait. Az Alpok átlaghőmérséklete a globális átlag kétszeresével, 2 Celsius-fokkal nőtt az elmúlt 120 évben, az alpesi síszezon pedig átlagosan közel 40 nappal lett rövidebb 1960 és 2017 között.

Egyes előrejelzések szerint 2100-ra akár teljesen el is tűnhet a hó 1200 méter alatt, az Alpok hórétege pedig további 70 százalékkal csökkenhet a század közepére. 

A jelenségre a síterep-üzemeltetők leginkább klasszikus hóágyúzással reagálnak (ami környezetvédelmi szempontokból korántsem túl jó megoldás), és évi százmillió eurós nagyságrendű összegeket fordítanak a hóágyú-infrastruktúrájuk javítására.

Míg Európában kifejezetten aggasztó a tendencia, a világ más részein a klímaváltozás egyelőre más irányba alakítja a hóhelyzetet: a következő évtizedekben Amerika és Japán hosszabb síszezonokra számíthat, mint korábban. Kolorádóban például idén még júniusban és júliusban is nyitva voltak a síliftek. A hosszabb távú előrejelzések azonban már itt sem festenek derűs képet: 2050-re már várhatóan az egyesült államokbeli síterepek kétharmadán is fele olyan hosszú lesz a síszenon, mint napjainkban.

2100-ra akár teljesen el is tűnhet a hó 1200 méter alatt egyes előrejelzések szerint Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Index

Túl meleg az óceán

A Csendes-óceán vizének hőmérséklete az átlagosnál jóval melegebb – Alaszkától egészen Kaliforniáig.   

Rekordmeleg nyártól búcsúzik Prága is

A mérések csaknem két és fél évszázaddal ezelőtti csehországi kezdete óta nem volt olyan meleg a nyár Prágában, mint idén, amikor a napi átlaghőmérséklet elérte a 22,9 Celsius-fokot.

Aggasztó állapotban van a világ az ENSZ főbiztosa szerint

A világ környezetének állapota aggasztja a leginkább Michelle Bachelet-t, az ENSZ emberi jogi főbiztosát a genfi székhelyű Emberi Jogi Tanács 42. ülésszakán elmondott nyitóbeszédének tanúsága szerint.

Bevezetnék a sziesztát Németországban a változó éghajlat miatt

A klímaváltozás következtében Németország éghajlata is egyre melegszik, sorra dőlnek meg a melegrekordok, hőhullámok nehezítik az emberek életét. A változásokra reagálva indítványozta a Német Szakszervezeti Szövetség a szieszta gyakorlatának bevezetését, a dolgozók védelmében. 

Anglia madarai is megszenvedik az éghajlat változását

A tanulmányozott madárfajok egyharmadának jövőjére hosszú távon is hatással lesz a jellemző időjárás átalakulása.

Oroszország az átlagosnál több mint kétszer gyorsabban melegszik

1976 óta évtizedenként 0,47 Celsius-fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés az országban.

Ökológiai krízis várható az óceánok csökkenő oxigénszintje miatt

Kevésbé közismert tény, hogy a klímaváltozás hatására az óceánok oxigénszintje lecsökken. Az elmúlt 50 évben közel 2%-ot esett a világtengerek átlagos oxigéntartalma, ami drámai következményeket vonhat maga után.

Az egészségügyet is új kihívások elé állítja a klímaváltozás

A Coloradói Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az olyan új keletű pszichés problémák mellett, mint a klímaszorongás vagy az ökológiai gyász, a klímaváltozás számos egyéb kedvezőtlen egészségügyi következménnyel bír – mint például a mezőgazdasági dolgozók körében egyre gyakoribb vesebaj.

Az előrejelzések túl optimistának bizonyultak

A vártnál gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát – írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társaság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Új szigeteket fedeztek fel a Jeges-tengerben – Gleccsreolvadás után

Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja – adta hírül a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapja.

1
2
3
4
5