Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Klímaváltozás: Alaszkában is baj van

A klímaváltozás egyre rémisztőbb módon üzen: baj van. Alaszka északi részének tengeri jege például idén már tavasszal, a szokásosnál hamarabb eltűnt, ami hatással van a vadállatokra és a halakra is. A korai olvadást az óceánok különösen meleg vize okozta.

Rick Thoman, a fairbanksi Alaszkai Egyetem klimatológusa június 24-én posztolta Twitteren az elkeserítő mérési eredmény, amely szerint

a Bering-tenger északi része és a Csukcs-tenger déli része forrnak: a víz felszíni hőmérséklete 5 Celsius-fokkal meghaladta az 1981 és 2010 közötti átlagot, elérve a 15 Celsius-fokot.  

A folyamat – amely nem csupán a táplálékhálózatra van negatív hatással, hanem az ott élő közösségekre és a kereskedelemre is – a  klímaváltozás okozta visszacsatolási spirál része: az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt kevesebb a tengeri jég, emiatt pedig melegebbek az óceánok.

A melegedéssel egy időben Alaszka nyugati és északi partjainál nagy számú fóka, míg délen szürke bálnák pusztultak el. A szakértő szerint nem tudni, hogy mindebben a víz magas hőmérséklete is közrejátszott-e. „Annyi biztos, hogy minden egyszerre történik” – mondta Thoman.

A meleg a szokásos menetrendet hetekkel megelőzve érkezett meg Alaszkába Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban ijesztő számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

Több száz hőmérsékleti rekord dőlt meg eddig 2019-ben

Május 1. és augusztus 30. között közel 400 alkalommal, 29 országban mértek minden korábbinál magasabb hőmérsékletet az északi földtekén.

Nagy károkat okoz Nagy-Britannia élővilágának a klímaváltozás

Több mint az emlősök negyedét kihalás fenyegeti.

Különleges perspektívából szemlélhetjük az Alpok pusztuló gleccsereit

Jacques-Olivier Travers francia solymász egy fehérfarkú rétisasra erősített kamerával mutatja meg az Alpok gleccsereit.

Jégtáblához fagyva indul egyedülálló expedícióra a Polarstern

Kiválasztották a jégtáblát, amelyen a német kutatóhajó csaknem egy éven át sodródhat az Északi-sarkvidéken minden idők legjelentősebb arktiszi expedícióján.

2019 szeptembere volt eddig a legmelegebb

Európai klímakutatók adatai szerint az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy a Copernicus Climate Change Service 1981-ben elkezdte rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.

Aggasztó ütemben melegszik az óceán

Ha ez a tendencia folytatódik tovább, nagyon nagy veszélyben van az óceánok élővilága. 

Veszélyben a metropoliszok

A Goldman Sachs befektetési bank jelentése szerint is veszélyezteti a klímaváltozás a világ nagyvárosait. 

Hogyan árasztja el, olvasztja fel és szárítja ki a Földet a klímaváltozás?

A klímaváltozás leglátványosabb hatásai a vizekkel kapcsolatban érezhetők: a globális felmelegedés hatására a gleccserek elolvadnak, az óceánok vízszintje növekszik, egyre nagyobb áradások fenyegetik a part menti lakosokat, a Föld másik felén pedig a kiszáradás, az elsivatagosodás és vízhiány okoz óriási gondokat, amelyekkel megrázó fotók szembesítenek.

Változó klíma, változó világ

A Ciwem „Az év környezetvédelmi fotósa” pályázatának 2019-es díjnyertes képei fájón szembesítenek a klímaváltozás és környezetrombolás következményeivel. 

1
2
3
4
5
6
7