Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Alkotó nyertesek

Kihirdették az „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat díjazottjait.

Lezárult a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából szervezett „Így neveld a felnőtteket” pályázat, amelyre közel 300 pályamű érkezett. A zsűri két korcsoportban értékelte az alkotásokat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett gyermekpályázat azzal a céllal jött létre, hogy megmutassa, a gyerekek sok esetben fogékonyabbak a környezetvédelem iránt, mint a felnőttek, és inkább a megoldásokra fókuszálnak.

A 21. század egyik legfontosabb és legaktuálisabb feladata a Föld vízkészletének megóvása, hiszen egyre több ország, térség számára jelent nehézséget a megfelelő vízellátás. Az október 15–17. között megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 célja az volt, hogy a világ politikai, gazdasági, pénzügyi és tudományos döntéshozóinak figyelmét a vízválság megelőzésére és felmerülő problémák kezelésére irányítsa.

Az idei esemény mottója – „Megelőzni a vízválságot” – azonban nemcsak a vezetőknek szólt, hiszen egyénileg is rengeteget tehetünk azért, hogy egy fenntartható világban éljünk. Jól tudják ezt a gyerekek, ugyanis a környezettudatosság, bolygónk védelme egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekek körében, akik sokkal inkább a megoldásokra fókuszálnak.

Fotó: Shutterstock

„Nem csak a gyerekekben kell tudatosítani a környezetvédelmet”

A világtalálkozó alkalmából meghirdetett „Így neveld a felnőtteket” gyermekpályázat célja rendhagyó módon éppen az volt, hogy a gyermekek szemszögéből mutassa meg, mennyi mindent tehetünk környezetünk megóvásáért, vízkészleteink tisztaságának megőrzéséért. Az általános iskolák alsó és felső tagozatos osztályaiból, két korcsoportban, összesen 278 érvényes alkotás érkezett, amelyek legfontosabb témája a szülők és gyerekek összefogása, a nemzetközi vízvédelem, a szennyezés megakadályozása, valamint a vízkészletek tudatos használata volt.

A legjobb alkotásokat értékes ajándékcsomagokkal jutalmazták, valamint az első helyezettek egy osztálykiránduláson vehetnek részt a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából. Mindkét korosztályból a legtöbb diákot nevező tanár oktatói különdíjban részesült.

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai: Sédy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztály koordinációs referense, Gévai Csilla gyerekkönyvíró és illusztrátor, valamint Frey Orsolya, a Well Reklám senior art directora.

Díjazottak

I. kategória

1. helyezett: Gábor Hanga (9 éves), „Így neveld a felnőtteket”

2. helyezett: Merfelsz Mendel (9 éves), „Gyere apa, szedjük össze!”

3. helyezett: Sági Bernárd Mór (10 éves), „Azoknak, akik azt hiszik, mindent lehet”

3. helyezett: Németh Lili (9 éves), „Anya, nézd csak”

Különdíj: Varga-Sagát Csaba (10 éves), „FelhőtlensÉG”

II. kategória

1. helyezett: Nagypál Borbála (12 éves), „Mutass példát”

2. helyezett: Kasuba Gyöngyi (13 éves), „Minden csepp számít”

3. helyezett: Biró Boglárka (11 éves), „Bárhol is élj, bárki légy, vigyázz rá, mert a víz cseppje mindenhol kincset ér”

Oktatói különdíj
I. kategória: Török Zsuzsanna, SZTEJKI Pallavicini Sándor Általános Iskola és Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola

II. kategória: Gyárfás Szabó Mónika, Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola

1. kategória/1. helyezett: Gábor Hanga (9 éves), „Így neveld a felnőtteket”
1. kategória/2. helyezett: Merfelsz Mendel (9 éves), „Gyere apa, szedjük össze!”
1. kategória/3. helyezett: Németh Lili (9 éves), „Anya, nézd csak”
1. kategória/3. helyezett: Sági Bernárd Mór (10 éves), „Azoknak, akik azt hiszik, mindent lehet”
2. kategória/1. helyezett: Nagypál Borbála (12 éves), „Mutass példát”
2. kategória/2. helyezett: Kasuba Gyöngyi (13 éves), „Minden csepp számít”
2. kategória/3. helyezett: Biró Boglárka (11 éves), „Bárhol is élj, bárki légy, vigyázz rá, mert a víz cseppje mindenhol kincset ér”

Hazai fejlesztések segíthetnek a gyógyszermaradvány-probléma megoldásában

A gyógyszerszármazékok vizekből történő eltávolítása szinte az egész világot foglalkoztatja. Ezért is kísérte nemzetközi érdeklődés a Budapesti Víz Világtalálkozón a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt eredményeinek bemutatását, amelyek a teljes problematikát átfogják.

Újrahasznosított tengeri hulladékból készülnek a Coca-Cola új palackjai

A Coca-Cola bemutatta első olyan palackját, amely tengeri hulladékok újrahasznosításával készült. A tesztüzemben egyelőre 300 olyan palackot gyártottak le, amelyek 25%-ban tartalmaznak a Földközi-tengerből kihalászott műanyaghulladékot.

Reformok, amelyek leginkább támogatják a vízbiztonságot és a fenntartható fejlődést

Interjú Xavier Leflaive-vel, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi főtanácsosával.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 17.

Az Institute for Sustainable Development a BWS Bulletin számára összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 harmadik napjának eseményeit.

A víz a fejlődés forrása

Víz nélkül nincs élet – de elgondolkodtunk-e már azon, hogy víz nélkül nincs fejlődés sem? Akár arról beszélünk, hogy a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a víz, akár az újabb korok zseniális találmányait, felfedezéseit vesszük számba, be kell látnunk: a víz alapjaiban határozza meg életünket.

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek.

Áder János: A fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal – mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után a Budapesti Víz Világtalálkozón.

Pápai üzenet a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 16.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 második napjának eseményeit.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 15.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó első napjának eseményeit.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10