Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Személyiségi jogot akarnak adni egy folyónak Angliában

A Somerset megyei Frome település lakói jogi személyiséget szeretnének adni az azonos nevű folyónak.

A város lakói a lépéstől azt remélik, utána majd keményebben lehet fellépni a folyó szennyezőivel szemben (legyen az egy sertéstelep vagy éppen egy élelmiszeripari cég). Hogy a lépés mennyire indokolt, mi sem mutatja jobban, mint hogy a közelmúltban a Frome neonkékké változott egy új, ismeretlen szennyezés miatt.

„Sokkal többről van szó, mint hogy megbüntessük az embereket azért, mert valami rosszat tettek” – nyilatkozta Peter Macfadyen a Reutersnek.
„A gondolkodásmódot szeretnénk megváltoztatni a környezetről, amelyben mindannyian élünk.”

„Azért kerültünk ebbe a helyzetbe – folytatja Macfadyen –, mert félreértettük az ökoszisztémában elfoglalt helyünket. Sajnos tévedtünk. Nem tehetünk meg bármit, amit csak szeretnénk. Ha mindent teleszórunk méreggel, az visszajut hozzánk, és belénk mar.”

Az ügy támogatói abban bíznak, hogy ez az ügy lehet a precedens, amely nyomán Európa más pontjain is indulhatnak hasonló kezdeményezések, a szakértők azonban kevés reményt fűznek ahhoz, hogy az ötlet jogilag megvalósítható.

A 48 km hosszú folyó Délnyugat-Anglia egyik jelentős vízfolyása Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Index

Hazai fejlesztések segíthetnek a gyógyszermaradvány-probléma megoldásában

A gyógyszerszármazékok vizekből történő eltávolítása szinte az egész világot foglalkoztatja. Ezért is kísérte nemzetközi érdeklődés a Budapesti Víz Világtalálkozón a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt eredményeinek bemutatását, amelyek a teljes problematikát átfogják.

Újrahasznosított tengeri hulladékból készülnek a Coca-Cola új palackjai

A Coca-Cola bemutatta első olyan palackját, amely tengeri hulladékok újrahasznosításával készült. A tesztüzemben egyelőre 300 olyan palackot gyártottak le, amelyek 25%-ban tartalmaznak a Földközi-tengerből kihalászott műanyaghulladékot.

Reformok, amelyek leginkább támogatják a vízbiztonságot és a fenntartható fejlődést

Interjú Xavier Leflaive-vel, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi főtanácsosával.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 17.

Az Institute for Sustainable Development a BWS Bulletin számára összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 harmadik napjának eseményeit.

A víz a fejlődés forrása

Víz nélkül nincs élet – de elgondolkodtunk-e már azon, hogy víz nélkül nincs fejlődés sem? Akár arról beszélünk, hogy a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a víz, akár az újabb korok zseniális találmányait, felfedezéseit vesszük számba, be kell látnunk: a víz alapjaiban határozza meg életünket.

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek.

Áder János: A fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal – mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után a Budapesti Víz Világtalálkozón.

Pápai üzenet a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 16.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 második napjának eseményeit.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 15.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó első napjának eseményeit.

1
2
3
4
5
6
7
8
9