Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Minden érdeklődő számára nyitott lesz a Budapesti Víz Világtalálkozó szakkiállítása

Október 15-én Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédével veszi kezdetét a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019. A háromnapos eseményre államfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek, finanszírozási és tudományos intézmények magas rangú tisztségviselői jelezték részvételüket.

Az utolsó fázisba érkezett az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 előkészítése. A rendezvényre közel kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, köztük állam- és kormányfőket, minisztereket, valamint a pénzügyi és vízügyi szektor képviselőit. Részvételi szándékát jelezte többek között Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke, Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa, valamint Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank elnöke.

A „Megelőzni a vízválságot” szlogen jól mutatja, hogy az esemény célja nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem a cselekvésre való buzdítás is.

A rendezvény programja többek között olyan kiemelt témákra fókuszál, mint a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, illetve a tudomány, valamint a technológia szerepe a közelgő vízválság elkerülésében.

Az esemény zárásaként a szervezők – a válság közelségét is érzékeltetve – a nemzetközi közösség számára iránymutatást nyújtó, konkrét ajánlásokat tartalmazó felhívást – az ún. Budapest Felhívás – fogalmaznak meg Szöllősi-Nagy András, a Nemzetközi Program- és Szövegező Bizottság elnöke vezetésével. A rendezvényt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszéde zárja október 17-én délután.

A Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) 2019-ben immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre  Fotó: MTI/Beliczay László

„Öt kontinensről folyamatosan érkeznek a regisztrációk az eseményre: államfők, miniszterek, a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó nemzetközi intézmények, illetve a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői jelzik részvételi szándékukat.

Kiemelt érdeklődést tapasztalunk azon országok részéről, amelyeknek az elmúlt években már szembe kellett nézniük a vízválság következményeivel: a képviselőik valóban azért jönnek el az eseményre, hogy a vízügyi kihívások megelőzéséhez és kezeléséhez alkalmazható iránymutatással térjenek vissza hazájukba”

– tájékoztatott Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt előkészítő Tárcaközi Bizottság elnöke, majd hozzátette: „A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a megvalósításra, ezért is kap kiemelt szerepet az EXPO, ahol a hazai vízipar mutatkozik be.”

Minden érdeklődő számára nyitott a Szakkiállítás

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) közreműködésével megszervezésre kerülő „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások” elnevezésű szakkiállítás most először nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is nyitott, hiszen a kiállítás az esemény második és harmadik napján, október 16-17-én előzetes regisztráció nélkül is látogatható lesz. A szakkiállítás területén külön szakmai program és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket, ahol többek között a már megvalósult sikeres projekteket mutatják be a jelen lévő hazai vállalkozások és szervezetek.

Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 szakmai kiállításán Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A víz a fejlődés forrása

Víz nélkül nincs élet – de elgondolkodtunk-e már azon, hogy víz nélkül nincs fejlődés sem? Akár arról beszélünk, hogy a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a víz, akár az újabb korok zseniális találmányait, felfedezéseit vesszük számba, be kell látnunk: a víz alapjaiban határozza meg életünket.

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek.

Áder János: A fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal – mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után a Budapesti Víz Világtalálkozón.

Pápai üzenet a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 16.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 második napjának eseményeit.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 15.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó első napjának eseményeit.

A Budapesti Víz Világtalálkozó záróünnepsége

Tekintse meg a Budapesti Víz Világtalálkozó záróünnepségének videóját!

Képes-e intézményi felépítésünk a változás támogatására?

Tekintse meg a 10. szekcióülés videóját!

Határokon átnyúló vízügyek – Hogyan lehet a kockázatból lehetőség?

Tekintse meg a 9. szekcióülés videóját!

Megvalósítás – Rendelkezésünkre állnak a megfelelő rendszerek?

Tekintse meg a 8. szekcióülés videóját!

1
2
3
4
5
6
7
8
9