Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen

A Pink Floyd énekese, gitárosa és fő dalszerzője rekordáron, több mint 21 millió dollárért árverezte el gitárjait, a befolyt összeget pedig a klímaváltozás megfékezéséért küzdő Client Earth jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel. Még sosem adtak el ilyen nagy összegért ekkora gitárgyűjteményt jótékonysági aukción.

Az árverést a New York-i Christie’s aukciósházban rendezték meg, Gilmour pedig 123 híres gitárt ajánlott fel gyűjteményéből. Az értékes darabokra 66 ország 2000 ajánlattevője licitált. Az est végére 21 198 250 dollár (átszámolva több mint 6 milliárd forint) folyt be a hangszerekért.

David Gilmour gitárjai a New York-i Christie’s aukciósházban rendezett jótékonysági aukción Fotó: christies.com

Gilmour felajánlásai között olyan híres gitár is szerepelt, mint a „The Black Strat”, amely az 1973-as „Dark Side of The Moon” és az 1979-es „The Wall” albumok elkészítésében játszott fontos szerepet. A hangszer maga majdnem olyan híres, mint a rocksztár, így várható volt, hogy ez lesz az aukció egyik legkeresettebb darabja. Sok ajánlattétel után végül elérte a jótékonysági aukción eladott legdrágább gitár rekordját, 3 975 000 dollárért (közel 1,2 milliárd forint) kelt el.

„Elképesztő és hihetetlen” – ezekkel a szavakkal írta le David Gilmour az aukciót, amelynek kezdetét egy órával el kellett halasztani, mivel annyian álltak sorba a Christie’s előtt, hogy bejussanak.

Gilmour az aukcióból befolyt összeget a Client Earth jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel, amelyet ügyvédek és környezetvédelmi szakértők hoztak létre abból a célból, hogy a törvény és a jog eszközeit használják a klímaváltozás megfékezésére.

„A globális klímaválság az egyik legnagyobb kihívás, mellyel az emberiség valaha szembenézett, és néhány éven belül visszafordíthatatlan következményekkel fog járni. Remélem, hogy a gitárok elárverezésével segíteni tudom a Client Earth jótékonysági szervezetet, amely a jog eszközeivel valódi változást érhet el. Szükségünk van egy olyan civilizált világra, amely unokáink és a további generációk számára is folytatódik, és melyben ezeken a gitárokon kísérve énekelhetjük el dalainkat” – nyilatkozta Gilmour.

Videó: vimeo/ClientEarth
Tovább a forráshoz: guinnessworldrecords.com

Hazai fejlesztések segíthetnek a gyógyszermaradvány-probléma megoldásában

A gyógyszerszármazékok vizekből történő eltávolítása szinte az egész világot foglalkoztatja. Ezért is kísérte nemzetközi érdeklődés a Budapesti Víz Világtalálkozón a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt eredményeinek bemutatását, amelyek a teljes problematikát átfogják.

Újrahasznosított tengeri hulladékból készülnek a Coca-Cola új palackjai

A Coca-Cola bemutatta első olyan palackját, amely tengeri hulladékok újrahasznosításával készült. A tesztüzemben egyelőre 300 olyan palackot gyártottak le, amelyek 25%-ban tartalmaznak a Földközi-tengerből kihalászott műanyaghulladékot.

Reformok, amelyek leginkább támogatják a vízbiztonságot és a fenntartható fejlődést

Interjú Xavier Leflaive-vel, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi főtanácsosával.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 17.

Az Institute for Sustainable Development a BWS Bulletin számára összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 harmadik napjának eseményeit.

A víz a fejlődés forrása

Víz nélkül nincs élet – de elgondolkodtunk-e már azon, hogy víz nélkül nincs fejlődés sem? Akár arról beszélünk, hogy a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a víz, akár az újabb korok zseniális találmányait, felfedezéseit vesszük számba, be kell látnunk: a víz alapjaiban határozza meg életünket.

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek.

Áder János: A fiatalok szeretnék Magyarországot olyannak megőrizni, amilyennek nagyszüleik láthatták

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal – mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után a Budapesti Víz Világtalálkozón.

Pápai üzenet a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 16.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 második napjának eseményeit.

Napi összefoglaló a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóról – október 15.

Az Institute for Sustainable Development összefoglalta a Budapesti Víz Világtalálkozó első napjának eseményeit.

1
2
3
4
5
6
7
8
9