Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Közel 80 ország szeretne még többet tenni a klíma védelmében

Az ENSZ május 28-ai közleménye szerint nagyjából 80 ország szeretné szigorítani a párizsi klímaegyezményben tett önkéntes vállalását. Szükségszerű lépés ez, hiszen a tudományos vélekedések szerint, ha minden ország száz százalékban be is tartaná a 2015-ben vállalt célokat, az sem feltétlenül volna elég a klímakrízis megelőzéséhez.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a világ országai önkéntes vállalásokat tettek a globális felmelegedés megfékezésére. A jelenlegi klímamodellek szerint azonban még drasztikusabb lépésekre van szükség ahhoz, hogy az egyezményben vállalt maximum kétfokos hőmérséklet-emelkedés tartható legyen.

„Elég radikálisan növelni kell a céljainkat. Nem kis lépésekben”

– mondta Luis Alfonso de Alba, az ENSZ főtitkárának klímaügyi különmegbízottja, aki azt még nem kívánta elárulni, hogy pontosan mely országok jelezték ebbéli szándékukat. 

A legújabb kutatások szerint maximum 30 évünk maradt rá, hogy megmentsük az emberiséget a globális felmelegedés katasztrofális hatásaitól Kép: Shutterstock 
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Az IKEA újabb lépéseket tesz a fenntarthatóbb élet felé

A svéd lakberendezési vállalat új tervezői együttműködéseinek és hulladékból készült innovatív kollekcióinak célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon az emberekre és a környezetre. 

Óceáni műanyagból sportruházat

Az Adidas és a Parley for the Oceans nevű környezetvédelmi szervezet együttműködése négy éve kezdődött: 2015-ben alkották meg közösen a Parley UltraBOOST nevű futócipőt, melynek különlegessége, hogy készítéséhez óceánokból kihalászott műanyaghulladékokat és újrahasznosított poliésztert használtak fel.

Szemléletformálás dán módra: szemétszedésért ingyen kajakozás

A vizek tisztaságának megóvása közös ügyünk, így nem véletlen, hogy egyre több kezdeményezés próbálja bevonni a társadalmat a környezetvédelmi szerepvállalásba. A GreenKayak dán civil szervezet például ingyenes kajakozást kínál Észak-Európa-szerte, cserébe annyit kérnek, hogy a résztvevők útközben szedjék össze a vizekben található hulladékot.

2050-ig elpusztíthatja az emberiséget a klímaváltozás

Jó ideje tudjuk, hogy a globális felmelegedés veszélyezteti az emberiség boldogulását a Föld nevű bolygón. Egy új tanulmány azonban minden eddiginél sötétebb képet fest arról, milyen esélyei vannak az emberi fajnak a fennmaradásra: ha nem teszünk meg mindent az ellenkezőjéért, akár 30 év múlva a kihalás szélére sodródhatunk. 

Afrikát is meghódítja a magyar innováció

Zöld utat kapott Kenyában a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott talajkondicionáló. Megkapta a forgalmazási engedélyt a Water&Soil Kft. készítménye, amely öntözés nélküli mezőgazdasági művelésben 6-20 százalékos terméshozamtöbbletet, öntözéses gazdálkodásban pedig 50 százalékos vízmegtakarítást tesz lehetővé. 

Hatalmas költségvetésű háborút hirdet az EU a klímaváltozás ellen

Az Európai Bizottság több mint 168 milliárd euró (egy euró mintegy 320 forint) összegű uniós költségvetést javasolt 2020-ra az európai gazdaság versenyképesebbé tétele, a munkahelyteremtés, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a szolidaritás és a biztonság előmozdítása érdekében.

Visszafordítható az elsivatagosodás a Szaharában?

A Föld legnagyobb sivataga egyre csak növekszik, évről évre újabb területek esnek áldozatul az elsivatagosodásnak. Nem biztos azonban, hogy el kell fogadnunk a természet pusztulását: egy új tanulmány szerint van esély a folyamat megállítására.

Visszatértek a teknősök India egykor legszemetesebb strandjára

A mumbai Versova sokáig India egyik legszemetesebb strandjának számított. Az elmúlt években azonban lelkes önkéntesek a kezükbe vették a helyzet megoldását. Hogy sikerrel jártak, mi sem mutatja jobban, mint hogy azóta teknősök is megjelentek a parton – évtizedek óta először.

Mi mindenre megoldás a tengerifű?

Egy új kutatás révén mérhetővé vált, milyen jelentős szerepet játszhat a tengerifű a tengerszint emelkedésével egyre aggasztóbbá váló part menti erózió csökkentésében. Ráadásul ez csak egyike a növény jótéteményeinek – derül ki az MIT portálján publikált írásból.

A valódi tettek erejéről szólt az R20 Austrian World Summit

Magyarország jelentős eredményeket ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök május 28-án Bécsben, egy 30 ország 150 előadójának részvételével megrendezett klímakonferencián.

1
2
3