Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Visszatértek a teknősök India egykor legszemetesebb strandjára

A mumbai Versova sokáig India egyik legszemetesebb strandjának számított. Az elmúlt években azonban lelkes önkéntesek a kezükbe vették a helyzet megoldását. Hogy sikerrel jártak, mi sem mutatja jobban, mint hogy azóta teknősök is megjelentek a parton – évtizedek óta először.

Mivel a partszakaszt a lakosság évtizedekig használta illegális hulladéklerakónak, néhány évvel ezelőtt már sokkal inkább szeméttelepre hasonlított, mintsem tengerpartra. Afroz Shah, egy fiatal ügyvéd megelégelte a látványt: 2015-ben néhány ismerősével összefogva nekiláttak, hogy elkezdjék megtisztítani a partot a szeméttől.

Ahogy teltek a hetek, egyre több helyi lakos csatlakozott a kezdeményezéshez, noha szinte a lehetetlenre vállalkoztak. Kitartásuknak és a sajtó beszámolóinak köszönhetően néhány hónap múlva már ezernél is több önkéntes szedte a szemetet a mumbai Versován (köztük helyi vállalatok munkatársai, iskolások, sőt még bollywoodi filmsztárok is). 

Inspiráló videó a mumbai Versován zajló szemétszedésről Videó: Great Big Story/Youtube

A végeredmény szinte hihetetlen: a lelkes civilek közel tízezer tonna hulladéktól szabadították meg a strandot, ahol azóta is rendszeresen takarítanak, hogy meg is őrizzék az elért állapotot. A kezdeményezést az ENSZ „a világ legnagyobb strandtakarítási projektjeként” tartja számon, Afroz Shah-t pedig a Föld Bajnoka kitüntetésben részesítette.

Sikerüket pedig mi sem igazolhatná jobban, mint hogy 2018-ban már az olajzöld fattyúteknősök is megjelentek, sőt fészket is raktak a partszakaszon.   

Húsz év után újra megjelentek a teknősök a mumbai Versován Videó: The Quint/Youtube (A nyitókép forrása: www.mumbailive.com)

Melyek a legfontosabb szempontok egy ország klímastratégiájának kidolgozása során?

Interjú Maggie White-tal, a Stockholmi Nemzetközi Víz Intézet Nemzetközi Irányelvek és Folyamatok vezetőjével, a Globális Víz Adaptáció Szövetség társelnökével.

Mit jelent a Budapesti Víz Világtalálkozó a politikai és szakmai döntéshozók számára?

Interjú Szöllősi-Nagy Andrással, a Nemzetközi Program- és Szövegezőbizottság elnökével, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzorával.

Vízstressz és tömeges migráció – Van mód a válság megelőzésére?

Tekintse meg a 4. szekcióülés videóját!

Mi a teendő a befektetések megduplázása érdekében?

Tekintse meg az 5. szekcióülés videóját!

Technológia a vízválság megelőzésének szolgálatában – Mi hiányzik?

Tekintse meg a 6. szekcióülés videóját!

Tudománnyal a vízválság ellen: Eleget tudunk?

Tekintse meg a 7. szekcióülés videóját!

Melyek a legfőbb vízügyi problémák a mezőgazdaságot illetően?

Interjú Carlo Giupponival, a Velencei Ca'Foscari Egyetem környezet-gazdaságtani karának professzorával, a Velencei Nemzetközi Egyetem dékánjával.

Vízválság – Mi a gazdaságilag racionális magatartás?

Tekintse meg a 3. szekcióülés videóját!

A víz értéke vs. egy vízválság költségei

Tekintse meg a 2. szekcióülés videóját!

Vitaindító szekcióülés: Megelőzhető a vízválság?

Tekintse meg a szekcióülés videóját!

1
2
3
4
5
6
7
8