Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Visszatértek a teknősök India egykor legszemetesebb strandjára

A mumbai Versova sokáig India egyik legszemetesebb strandjának számított. Az elmúlt években azonban lelkes önkéntesek a kezükbe vették a helyzet megoldását. Hogy sikerrel jártak, mi sem mutatja jobban, mint hogy azóta teknősök is megjelentek a parton – évtizedek óta először.

Mivel a partszakaszt a lakosság évtizedekig használta illegális hulladéklerakónak, néhány évvel ezelőtt már sokkal inkább szeméttelepre hasonlított, mintsem tengerpartra. Afroz Shah, egy fiatal ügyvéd megelégelte a látványt: 2015-ben néhány ismerősével összefogva nekiláttak, hogy elkezdjék megtisztítani a partot a szeméttől.

Ahogy teltek a hetek, egyre több helyi lakos csatlakozott a kezdeményezéshez, noha szinte a lehetetlenre vállalkoztak. Kitartásuknak és a sajtó beszámolóinak köszönhetően néhány hónap múlva már ezernél is több önkéntes szedte a szemetet a mumbai Versován (köztük helyi vállalatok munkatársai, iskolások, sőt még bollywoodi filmsztárok is). 

Inspiráló videó a mumbai Versován zajló szemétszedésről Videó: Great Big Story/Youtube

A végeredmény szinte hihetetlen: a lelkes civilek közel tízezer tonna hulladéktól szabadították meg a strandot, ahol azóta is rendszeresen takarítanak, hogy meg is őrizzék az elért állapotot. A kezdeményezést az ENSZ „a világ legnagyobb strandtakarítási projektjeként” tartja számon, Afroz Shah-t pedig a Föld Bajnoka kitüntetésben részesítette.

Sikerüket pedig mi sem igazolhatná jobban, mint hogy 2018-ban már az olajzöld fattyúteknősök is megjelentek, sőt fészket is raktak a partszakaszon.   

Húsz év után újra megjelentek a teknősök a mumbai Versován Videó: The Quint/Youtube (A nyitókép forrása: www.mumbailive.com)

Napfény segítségével válhat tisztíthatóvá a szennyezett víz

Nanotechnológiás víztisztító berendezést terveznek a szegedi egyetem kutatói. Munkájuk nyomán a jövőben milliók juthatnak tiszta vízhez szerte a világon.

Leonardo DiCaprio új környezetvédelmi világszervezet létrehozásában segít

Leonardo DiCaprio, a környezetvédelmi aktivitásáról híres filmsztár Laurene Powell Jobs és Brian Sheth jótékonyságukról ismert milliárdos befektetők társaságában dolgozik egy új nonprofit környezetvédelmi világszervezet létrehozásán.

A legnagyobb úszó napelempark épülhet meg Szingapúrban

Ma már nem számítanak ritkaságnak a mezőgazdasági területekre telepített napelemfarmok vagy a házak tetejére szerelt szolárpanelek. Hatásfokuk azonban nem maximális, és a termőterületek elfoglalása sem a legpraktikusabb megoldás. Kínában és Szingapúrban vízen lebegő napelemrendszerekkel igyekeznek a lehető legtöbb megújuló energiát termelni.

Azonnali cselekvést sürgetett az ENSZ-főtitkár a klímakatasztrófa elkerüléséért

António Guterres ENSZ-főtitkár Abu-Dzabiban hangsúlyozta: a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.

Végre a legnagyobb óceánszennyező országok is hadba lépnek a szemét ellen

Közös nyilatkozatban hirdet harcot a tengeri műanyagszennyezés ellen a délkelet-ázsiai országok 10 tagú szövetsége, az Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). 

A digitális vízgazdálkodás irányába kell képezni a hazai szakembereket

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 felvezető eseményeként megrendezett „Víz, béke, fejlődés” szakmai konferencián köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Szöllősi-Nagy András professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar oktatóját, a hazai és nemzetközi vízügy meghatározó alakját.

DiCaprio újra azt üzeni: a legjobb úton járunk, hogy tönkretegyük a világunkat

Alig néhány évvel az őszinte és tabudöntögető Özönvíz előtt című dokumentumfilm után újabb film készült Leonardo DiCaprio közreműködésével a globális felmelegedés sokkoló következményeiről. A Forrongó jég arra keresi a választ, vissza tudjuk-e fordítani a klímaváltozás hatásait. 

Costa Rica lehet a követendő példa

A közép-amerikai ország évtizedek óta a környezetbarát kormányzás mintapéldája. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy 2050-re teljesen megszüntessék a fosszilis energiahordozók használatát. 

3 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet

A kormányok eddigi elégtelen vállalásai miatt az elviselhetőnél kétszer nagyobb mértékben, 3 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig az iparosodás előtti korszakhoz képest – figyelmeztetett Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének főtitkára.

Széles körű összefogás a tengerek szennyezésének megállításáért

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében.

1
2
3
4