Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Magyar fejlesztés a gyógyszermaradványok ellen

Számos kutatás bizonyította szerte a világon, hogy a gyógyszerek hatóanyagai a szennyvízzel a környezetbe, onnan pedig könnyen az emberi táplálékláncba kerülhetnek. A maradványok kiszűrése egyre égetőbb kérdés, ám szerencsére a tudomány világa már reagált a problémára. 

Több magyar kutatócsoport is foglalkozik a gyógyszermolekulák környezetre gyakorolt hatásának kutatásával, illetve a megoldások keresésével. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete  – kiemelt NVKP-projekt keretén belül – 2016 óta vizsgálja a különböző gyógyszermaradványok, elsősorban az endokrin diszruptorok, vagyis a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok (EDC-k, például hormonok) és egyes nyugtatók, fájdalomcsillapítók és antidepresszánsok útját a kommunális szennyvízkezeléstől kezdve az természetes vizekig.

A tudósok számos médiumban (talaj, üledék, talajvíz, felszíni élővíz stb.) kutatták az EDC-k jelenlétét és az ebből adódó veszély nagyságát. A projektben vett vízminták elemzése nyomán igazolták, hogy a Magyarországon és a környező országokban is nagy mennyiségben fogyasztott hatóanyagok egy része (mint például a karbamazepin vagy a lamotrigin) nagyon ellenálló molekula, a természetes lebontásuk vontatottan zajlik.

A nehezen lebomló gyógyszerhatóanyagok között a környezetben számos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is megtalálható: például a Cataflam és a Fortedol hatóanyaga, a diklofenák, ami a fájdalomcsillapító hatása mellett befolyásolja a hormonrendszert, így elsősorban a vízi élővilágra és annak diverzitására van hatással. A diklofenákhoz hasonlóan más fájdalomcsillapítók (pl. tramadol, vagy a fogászati fájdalomcsillapításból jól ismert lidokain) is igen nehezen bomlanak le. Ezen hatóanyagok fogyasztása is nagyon jelentős: Magyarországon évente több mint 21 tonna diklofenák és 18 tonna tramadol fogy el, aminek egy része a csatornahálózaton keresztül az élővizekbe jut. E mennyiség nagyságát jól érzékelteti, hogy a 100%-os tisztaságú hatóanyagok elszállításához két kamionra lenne szükség.

A nehezen lebomló gyógyszerhatóanyagok között a környezetben számos fájdalomcsillapító található Fotó: Shutterstock

Az NVKP projekt keretén belül a szakértők a már forgalomban levő vízszűrőkön kívül költséghatékony vízkezelési technológiákat kerestek. Olyan alternatív, biztonságos szűrési technológiákat teszteltek, amelyek később nagy volumenben alkalmazhatók a szennyezett víz gyógyszerszármazék-mentesítésére.

A kutatók rájöttek, hogy a probléma megoldásához hozzájárulhat a zöld hulladékok szervezett gyűjtése, feldolgozása és szűrőtöltetté alakítása.

Az év nagy részében jelentős mennyiségben keletkeznek komposztálható zöldhulladékok: fűnyesedék, gyümölcsmaradványok, száradt falevelek… Ezekből megfelelő komposztálás során kis szemcseméretű szerves törmelék keletkezik, amely szűrőtöltetként is alkalmazható, ugyanis ezek a természetes anyagok nagy mennyiségben képesek eltávolítani a különböző hidrofób gyógyszermaradványokat.

A projektben emellett számos, a környezetünkben képződött talajalapú szerves anyagból, illetve bioszénből készített szűrőtölteteket is vizsgálnak. Az első eredmények igen biztatóak. Az anyag fizikai tulajdonságainak változtatásával folyamatosan igyekeznek növelni a potenciális szűrőtöltetek hatékonyságát. Az adszorbensként használt anyagok ártalmatlanítása még fejlesztés alatt van, de költséghatékonyság szempontjából ígéretesnek bizonyulnak.

A projekt keretében kidolgozott teszteket, eljárásokat és termékeket a CSFK a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón mutatja be. A kifejlesztett eljárások és termékek már egy saját branddel is rendelkeznek: a látogatók a CLEAREADY felirat alatt ismerkedhetnek meg a fejlesztésekkel.

A kutatók rájöttek, hogy zöldhulladékokból megfelelő komposztálás során kis szemcseméretű szerves törmelék keletkezik, amely szűrőtöltetként is alkalmazható a gyógyszermaradványok vízből történő kiszűrésére  Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: MTA CSFK FÖLDRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET

Sikerülhet a Csendes-óceán megtisztítása

Újrakezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

Ázsiai szemét öntötte el az Atlanti-óceán közepén fekvő szigetet

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén kanadai és afrikai kutatók Ázsiából, illetve főleg Kínából származó műanyag palackok tömkelegét találták, amelyek valószínűleg az arra elhaladó kereskedőhajókról kerülhetnek a vízbe, majd a szigetre.

Gyógyszermaradványok a magyar vizekben

Hazánkra is igaz, hogy a különböző gyógyszerek hatóanyagai a szennyvizekkel együtt folyamatosan a környezetbe kerülnek, ezért már a felszíni és felszín alatti vizekben, valamint a talajokban is megtalálhatók.

Mit tehetünk a vízbe jutott gyógyszermaradványok ellen?

Az emberi és állati szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok egy része változatlan formában távozik a vizelettel, majd a vegyületek – a szennyvizeken keresztül – olyan felszíni vizekbe kerülhetnek, amelyek ivóvízbázisként szolgálnak, így kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt.

Váratlan helyről támad a mikroműanyag

A parányi plasztikrészecskék környezetbe juttatásában régóta bűnösként ismerjük a műanyag élelmiszer-csomagolásokat, a súrlódástól kopó autógumikat, de a műszálas ruhákat is. Egy újabb kutatás azonban a konyhánkban, egész pontosan a teásbögréinkben is talált egy komoly szennyezésforrást.

Szteroidok a vízben?

A szennyvíztisztító technikák folyamatos fejlődése ellenére a szintetikus gyógyszerhatóanyagok teljes eltávolítása – a napjainkban alkalmazott háromlépcsős eljárással – máig megoldásra vár. Számos kutató dolgozik azért, hogy a molekulák eltávolításának hatékonysága a jelenlegi 10-30 százalékos aránynál jelentősen magasabb legyen. 

EU-s kampány keretében tisztítják meg a világ tengerparti strandjait

A #EUBeachCleanUp kampány keretében uniós alkalmazottak segítenek a helyi közösségeknek eltakarítani Európa és a világ strandjairól a tengeri hulladékot. Az idei akció augusztus 19-én indult, és októberig fog tartani. Az összes lakott kontinens több mint 80 országában zajló kampány csúcspontja szeptember 21-én, szombaton, a nemzetközi tengerparti takarítás világnapján volt.

Így keletkezett a nagy óceáni szemétsziget

Megdöbbentő videó a Texas államnál kétszer is nagyobb csendes-óceáni szemétsziget kialakulásáról.

Sugárszennyezett vizet engedhetnek a Csendes-óceánba?

2011. március 11-én kilences erősségű földrengést mértek Japánban, ami megrázta a fukusimai atomerőművet is. Azóta több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtöttek össze a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből, a tartályok azonban 2022-re megtelnek.

Hatóanyagok körforgása: a szennyvízrendszerből az asztalunkra

A gyógyszermaradványok problematikája rendkívül összetett: a kioldódott hatóanyagok nem csupán az ivóvízben lehetnek jelen, de akár ételeinkben is. Szerencsére azon túl, hogy a problémát már zászlajára tűzte a tudományos világ, elkezdődött a megoldást nyújtó technológiák kifejlesztése is. 

1
2
3
4
5
6