Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Műanyagok a Földközi-tengerben

A Földközi-tenger mindössze vizeink 1%-át teszi ki, de a mikroműanyagok 7%-át tartalmazza. A tengert évente több mint félmillió tonna műanyag árasztja el, ami percenként 33 800 eldobott félliteres PET-palacknak felel meg – derül ki a WWF június 8-án, az óceánok világnapja alkalmából publikált jelentéséből.

A WWF„Állítsuk meg a műanyagáradatot: hogyan tudják megóvni tengerüket a mediterrán országok?”című jelentésében szereplő számok riasztóak: a Földközi-tenger partszakaszainak minden egyes kilométerén naponta több mint 5 kg tengeri hulladék halmozódik fel.

A térség legszennyezettebb területe Törökország déli része, de Barcelona, Velence, Tel-Aviv, Valencia és a marseille-i öböl is a rendkívül szennyezett partszakaszok közé tartozik.

A műanyagtermékek több mint fele a gyártás után kevesebb mint egy évvel a kukában landol. A tengeri hulladék évente 641 millió euró költséget jelent a turisztikai, tengerészeti és halászati szektor számára.

A Földközi-tenger menti vállalatok évente 38 millió tonna műanyagtárgyat gyártanak eladásra, de nem fedezik a túlzott hulladéktermelés költségeit. Ráadásul az új műanyag gyártása olcsó, ezért a cégek nem törekednek arra, hogy újrahasznosított műanyagot vagy más, alternatív anyagokat használjanak termékeikhez. A kormányok és a helyi önkormányzatok hulladékuk 28%-át még mindig nem kezelik megfelelően.

A gyártók és a kormányok, hatóságok mellett a turistáknak is van hova fejlődniük: ők évente több mint 24 millió tonna műanyaghulladékot termelnek a mediterrán térségben, a tengerparti városokban nyaranta 30%-kal megnő a hulladék mennyisége.

„Minden második lélegzetvételt az óceánok biztosítanak, és az általunk kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik, ezért az egészséges tengerek jóllétünk zálogai. Mindannyiunk felelőssége, hogy tengereinket megóvjuk”

– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Nyaranta a tengerparti városokban 30%-kal megnő a hulladék mennyisége a turisták miatt Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: WWF

Hosszú szenvedésre, fájdalmas halálra ítéli a bálnákat a műanyag

A tudósok az elmúlt húsz év partra sodródott cetjeit tanulmányozták. A legszomorúbb annak az 5,3 méteres fiatal ámbráscetnek az esete volt, amelyet a görögországi Míkonosz szigetén találtak meg: 135 darab műanyagot nyelt le, összesen 3,2 kilogramm volt a súlyuk.

40 tonna műanyaggal kevesebb szennyezi az óceánt

Több mint 40 tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között környezetvédők – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Kéreggel vonja be a part menti sziklákat az óceáni műanyag

A használt rágógumira emlékeztető műanyagfoltok nem csupán az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának jelei, de a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve is fenyegetést jelentenek.

Emberek milliárdjai élnek tiszta ivóvíz és mellékhelyiség nélkül

Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, és mintegy négymilliárd ember nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel – jelentette be a szomorú tényt Genfben az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Világrekord dőlt víz alatti szemétszedésben

Június 15-én 633 búvár ragadott búvárruhát és oxigénpalackot, hogy a floridai Deerfield Beach partjainál alámerüljenek szemetet szedni. 

Elárasztotta a hulladék Kiskörét

A klímaváltozás és a globális felmelegedés mellett a folyamatosan termelődő beláthatatlan mennyiségű szemét is veszélyezteti környezetünket, melynek nagy részét az egyszer használatos műanyagok teszik ki.

Óriási halálzóna a Mexikói-öbölben

Nem új keletű jelenség a halálzónák kialakulása a térségben, 2019-ben azonban a vártnál sokkal nagyobb területet követel magának ez az oxigénhiányos, az élet bármely formájára alkalmatlan régió – valószínűleg emberi tevékenység miatt. 

Mérgező lángokkal gyulladhatnak ki a szennyezett vizek

A tavakba engedett hulladékokkal kapcsolatos nem várt probléma került reflektorfénybe tavaly januárban, amikor egy erősen szennyezett indiai tó lángra kapott a benne lévő rengeteg szeméttől – a helyiek szerint ráadásul nem is első alkalommal.

Palackozott talajvízzel provokált egy kínai művész

A vizek nagymértékű szennyezettsége egyre fenyegetőbb probléma, a tiszta ivóvízhez való hozzáférés a világ számos pontján megoldatlan, ami tragikus következményekkel járhat. Brother Nut kínai művész különleges akcióval hívta fel a figyelmet 2018-ban a vízszennyezés okozta károkra.

Egyre több a halálzóna a világ óceánjaiban

Akadnak olyan területek az óceánokban, amelyek oxigénmentesek, és teljességgel alkalmatlanok az élet bármely formájának kialakulására és fennmaradására – ezeket nevezik halálzónáknak. Egy friss kutatás rávilágított: sokkal több van ezekből, mint gondolnánk. 

1
2
3