Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

1 cigarettacsikk – 1000 liter szennyezett víz

A dohányzással kapcsolatban elsősorban egészségügyi aggályokat szokás megfogalmazni, az ritkábban kerül szóba, hogy az ártalmak sora nem ér véget a cigaretta elnyomásával. Pedig a műanyaghulladék elleni küzdelem célkeresztjében álló fültisztító pálcák és szívószálak csak másodhegedűsök, ami a tengerek szennyezését illeti – a cigarettacsikk áll a dobogó legfelső fokán.

Tény és való, hogy a cigaretta elsősorban természetes anyagokat tartalmaz. Azonban a szűrőben, vagyis a tulajdonképpeni csikkben műanyag is van, illetve nagyjából 4000 kémiai vegyület, amelyeknek köszönhetően egyetlen elhajított csikk akár 1000 liter vizet képes beszennyezni.

Ha hozzátesszük, hogy évente 5,5 billió cigarettát gyártanak le, beláthatjuk, hogy hatalmas szennyezőforrásról van szó. A csikkek jelentette gondot szerencsére már sokan felismerték. Számos civil szervezet igyekszik felhívni az emberek figyelmét a problémára, illetve az EU előtt van egy törvénytervezet, mely a gyártókat kötelezné arra, hogy a termékük megfelelő utókezeléséről gondoskodjanak.

Évente 5,5 billiárd cigarettát gyártanak a világ dohánygyárai – csikkjeik nagy százaléka pedig a természetes vizeket mérgezi Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Biopolus sikere is a Budapesti Víz Világtalálkozóról indult

A koningshoeveni apátság trappista szerzetesei 1881 óta gyártanak sört, az utóbbi években pedig már kenyeret is sütnek, csokoládét, sajtot és mézet is készítenek. Az apátság és a látogatóközpont szennyvize mellett az ezekből a gazdasági tevékenységekből származó szennyezett vizet is meg kell tudniuk tisztítani.

Több mint kéttonnányi golflabdát halásztak ki a Monterey-öbölből

A szakemberek szerint ennyi golflabdából közel 30 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódhatott a tengervízbe.

Megelőzni a vízválságot: Magyar technológia Vietnámban

2010-ben jelentette be a vietnámi kormány, hogy ivóvíztisztító telepet építtet Vietnám középső részén. Mivel Magyarország híres a víztisztító technológiájáról, a vietnámi fél a magyar partnerség mellett döntött.

Egyre súlyosbodik a világ nagy tavainak algásodása

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás – állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Sikerülhet a Csendes-óceán megtisztítása

Újrakezdte a műanyaghulladék begyűjtését a Csendes-óceánon egy holland feltaláló lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

Magyar fejlesztés a gyógyszermaradványok ellen

Számos kutatás bizonyította szerte a világon, hogy a gyógyszerek hatóanyagai a szennyvízzel a környezetbe, onnan pedig könnyen az emberi táplálékláncba kerülhetnek. A maradványok kiszűrése egyre égetőbb kérdés, ám szerencsére a tudomány világa már reagált a problémára. 

Ázsiai szemét öntötte el az Atlanti-óceán közepén fekvő szigetet

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén kanadai és afrikai kutatók Ázsiából, illetve főleg Kínából származó műanyag palackok tömkelegét találták, amelyek valószínűleg az arra elhaladó kereskedőhajókról kerülhetnek a vízbe, majd a szigetre.

Gyógyszermaradványok a magyar vizekben

Hazánkra is igaz, hogy a különböző gyógyszerek hatóanyagai a szennyvizekkel együtt folyamatosan a környezetbe kerülnek, ezért már a felszíni és felszín alatti vizekben, valamint a talajokban is megtalálhatók.

Mit tehetünk a vízbe jutott gyógyszermaradványok ellen?

Az emberi és állati szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok egy része változatlan formában távozik a vizelettel, majd a vegyületek – a szennyvizeken keresztül – olyan felszíni vizekbe kerülhetnek, amelyek ivóvízbázisként szolgálnak, így kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt.

Váratlan helyről támad a mikroműanyag

A parányi plasztikrészecskék környezetbe juttatásában régóta bűnösként ismerjük a műanyag élelmiszer-csomagolásokat, a súrlódástól kopó autógumikat, de a műszálas ruhákat is. Egy újabb kutatás azonban a konyhánkban, egész pontosan a teásbögréinkben is talált egy komoly szennyezésforrást.

1
2
3
4
5
6