Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Pusztító erejű áradások Ázsiában

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak létfontosságú a mezőgazdaság és a víztartalékok feltöltése szempontjából, ám a heves esőzések minden évben hatalmas pusztítást végeznek.

Július második felében legalább 650 ember veszítette életét a monszun miatt Dél-Ázsiában. Indiában, Pakisztánban, Bangladesben és Nepálban több mint 10 millió ember került veszélybe, az áradások tízezrek otthonát mosták el. Banglades egyharmada víz alá került.

Házi készítésű tutajjal mentik értékeiket az emberek a monszuneső miatt víz alá került otthonukból a pakisztáni Haiderábádban Fotó: MTI/EPA/Nadim Haver

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában legalább 460 halálesetről számoltak be az elmúlt hetekben. Egy katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy egyetlen nap alatt 37 ember vált villámcsapás áldozatává Uttar Prades államban. Július 25-én Mumbai közelében az áradások miatt helikopterekkel és mentőcsónakokkal kellett kimenteni mintegy hétszáz utast egy expresszvonatról. 

Kézen fogva segítik egymást gyalogosok a monszuneső miatt árvízben álló Mumbai egyik utcáján Fotó: MTI/AP/Rajanish Kakade

Katasztrofális állapotok uralkodnak Vietnám északi részén is, ahol a Wipha tájfunt kísérő esőzésekben és árvizekben több ember életét vesztette. Quan Son járásban az áradás egy teljes falut romba döntött.

A Wipha tájfun augusztus 1-jén érte el a szárazföldet Quand Ninh tartományban, ahol az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ha Long-öböl, illetve a közeli Haiphong város is található. A hadsereg és más fegyveres alakulatok mintegy 800 katonáját vezényelték a térségbe, hogy segítsenek a mentésben.

Kerékpáros és robogósok a zuhogó esőben a vietnámi fővárosban, Hanoiban, két nappal az után, hogy a Wipha elnevezésű tájfun elérte a délkelet-ázsiai országot Fotó: MTI/EPA/Minh Hoang
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

A Dachstein-gleccser is riasztó mértékben olvad

Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Rudi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

Homokdűnékkel védik Angliát a tengerszint-emelkedéstől

Hatalmas homokdűnéket építenek a kelet-angliai tengerpart egy szakaszán, hogy megvédjenek 400 otthont a viharok keltette hullámoktól. Ez az első próbálkozás Nagy-Britanniában arra, hogy megpróbálják kivédeni a tengerszint-emelkedés hatásait, felkészüljenek a klímaváltozásra.

Gleccserolvadás: rossz volt a matek?

Mi van akkor, ha a matematikai modellek, amelyek alapján jelenleg is megbecsüljük a klímaváltozás hatásait, tévesek, és a helyzet valójában még annál is rosszabb, mint ahogyan gondoljuk?

A norvég gleccsereket is fenyegeti a hőhullám

Az Európán végigsöprő hőség Norvégiát is utolérte. A rekordmagas, 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet miatt a kutatók szerint fennáll a veszélye annak, hogy a norvég gleccserek egy része néhány éven belül teljesen eltűnik. 

A hőség darabjaira szedi Grönland jégtakaróját

A kutatók szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat július második felében, miután helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értéket. A légköri mozgások ráadásul ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Magas vízállás

Ha egy ország lakói csupán a térképet nézegetve próbálják elképzelni, hogyan formálhatja át a tengerszint-emelkedés ma ismert világukat, megfoghatatlan és szürreális marad a fenyegető veszély lehetősége. 

Dél-Ázsiában már zajlik a klímaváltozás drámája

Ami a fejlett világban élők számára egy sürgető, de csak a távoli jövőt elfelhőző probléma, Dél-Ázsiában már emberek százainak az életébe került, és az eddigieknél jóval súlyosabb menekültválsággal fenyeget.

Kiderült, mennyit emelkedik évente a tengerszint

A Müncheni Műszaki Egyetem és a Dán Műszaki Egyetem kutatócsoportjának műholdas mérései szerint évente átlagosan 2,2 millimétert emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidék térségében. 

Vízválság: milliók vannak veszélyben Indiában

A monszunesők keltette árvizek India északi és nyugati részén négymilliónál is több ember életét érintik: a pusztító víz emberéleteket is követelt, és százezrek lakhatása került veszélybe természeti csapás miatt.

Indonézia már egy fővárosnyi területet veszített a víz miatt

29 261 hektár szárazföldi területet vesztett a földerózió és a tengerszint emelkedése következtében Indonézia az utóbbi 15 évben.

1
2
3
4