Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Pusztító erejű áradások Ázsiában

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak létfontosságú a mezőgazdaság és a víztartalékok feltöltése szempontjából, ám a heves esőzések minden évben hatalmas pusztítást végeznek.

Július második felében legalább 650 ember veszítette életét a monszun miatt Dél-Ázsiában. Indiában, Pakisztánban, Bangladesben és Nepálban több mint 10 millió ember került veszélybe, az áradások tízezrek otthonát mosták el. Banglades egyharmada víz alá került.

Házi készítésű tutajjal mentik értékeiket az emberek a monszuneső miatt víz alá került otthonukból a pakisztáni Haiderábádban Fotó: MTI/EPA/Nadim Haver

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában legalább 460 halálesetről számoltak be az elmúlt hetekben. Egy katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy egyetlen nap alatt 37 ember vált villámcsapás áldozatává Uttar Prades államban. Július 25-én Mumbai közelében az áradások miatt helikopterekkel és mentőcsónakokkal kellett kimenteni mintegy hétszáz utast egy expresszvonatról. 

Kézen fogva segítik egymást gyalogosok a monszuneső miatt árvízben álló Mumbai egyik utcáján Fotó: MTI/AP/Rajanish Kakade

Katasztrofális állapotok uralkodnak Vietnám északi részén is, ahol a Wipha tájfunt kísérő esőzésekben és árvizekben több ember életét vesztette. Quan Son járásban az áradás egy teljes falut romba döntött.

A Wipha tájfun augusztus 1-jén érte el a szárazföldet Quand Ninh tartományban, ahol az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ha Long-öböl, illetve a közeli Haiphong város is található. A hadsereg és más fegyveres alakulatok mintegy 800 katonáját vezényelték a térségbe, hogy segítsenek a mentésben.

Kerékpáros és robogósok a zuhogó esőben a vietnámi fővárosban, Hanoiban, két nappal az után, hogy a Wipha elnevezésű tájfun elérte a délkelet-ázsiai országot Fotó: MTI/EPA/Minh Hoang
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

A tetten ért pillanat – A jégolvadás egy természetfotós szemével

„A jég világában láthatjuk, tapinthatjuk, hallhatjuk – közvetlenül  a bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás folyamatát" – James Balog nemzetközileg elismert természetfotós szerint elképesztően fontos, hogy odafigyeljünk azokra a folyamatokra, amelyek a sarkvidékeken zajlanak. 

Innovatív berendezéssel védekeznek az emelkedő tengerszint ellen a hollandok

A tengerszint emelkedése a klímaváltozás és a globális felmelegedés következtében egyre jobban fenyegeti a hollandokat, akik innovatív berendezéssel, viharsorompóval kezdtek el védekezni. A világ legnagyobb viharsorompója déli területeiken, Maeslantkeringnél épült.

Öt év alatt jégtömegük 10 százalékát veszítették el a svájci gleccserek

Újabb rekordokat döntött meg a gleccserek olvadása idén Svájcban, ezen a nyáron jégtömegük két százalékát, az elmúlt öt évben pedig együttvéve a 10 százalékát veszítették el, ami példátlan a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta.

Óriási pusztítást hagyott maga után a Hagibisz

Ötvennél is több halálos áldozatot követelt a Japánban tomboló tájfun, a sérültek száma pedig meghaladja a kétszázat. 

Hurrikán, tájfun, ciklon – Mi a különbség?

A klímaváltozás következtében a közeljövőben az emberiségnek várhatóan egyre sűrűbben kell majd megküzdenie pusztító viharokkal.  

Fontos mezőgazdasági vidék a klímaváltozás újabb áldozata

A klímaváltozás következtében emelkedő tengerszint és olvadó permafroszt miatt a világ számos részén kezdenek válságos állapotok kialakulni, amelyeknek következtében több tízezer ember kénytelen elhagyni lakóhelyét, valamint fontos mezőgazdasági területek esnek áldozatul.

A klímaválság újabb jele: több tízezer olvadéktavat találtak az Antarktiszon

A klímaváltozás az Antarktiszon is súlyos gondokat okoz: a közelmúltban egy 315 milliárd tonnás jégdarab szakadt le a területről, nemrég pedig 5 millió négyzet-kilométernyi területről készült műholdfelvételt vizsgáltak meg tudósok, és több tízezer olvadéktavat találtak, ami súlyos gondokat jelez.

Szükségállapotot hirdettek Montanában a korai havazás miatt

Hatalmas hóviharok érkeztek az Amerikai Egyesült Államok több északnyugati és nyugati tagállamába szeptember 29-én.

Száznál is több emberéletet követelt a monszun Indiában

A viharokkal és villámlással kísért monszuneső szeptember 27-én csapott le Uttar Prades és Bihár államokra Indában. A heves szél fákat és villanyoszlopokat döntött ki, háztetőket szaggatott le, és száznál is több halálos áldozatot követelt. 

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egyik olaszországi gleccserét

A hegyi biztonságért létrehozott alapítvány (Fondazione Montagna Sicura) szeptember 24-én lavinaveszélyre figyelmeztetett a Planpincieux-gleccseren, amely a Grandes Jorasses-csúcs keleti lejtőjén helyezkedik el.

1
2
3
4
5
6