Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

A déli-sarki tengeri jég is rohamos mértékben csökkent az elmúlt években

Míg az Északi-sark jégtakarója a klímaváltozás következtében jó ideje egyre csak zsugorodik, addig a déli-sarki megfigyelések a jégvidék enyhe növekedését mutatták, egészen 2014-ig...

Az elmúlt években azonban az Északi-sark jégtakarója mellett a Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult: egy frissen publikált tanulmány szerint 2014 óta annyit csökkent, amennyit az északi 34 év alatt. 

A jégtakaró olvadása olyannyira gyors ütemű, hogy az elmúlt 4 évben az azt megelőző 40 évnyi folyamatos bővülés teljesen lenullázódott. 

A kutatók a déli-sarki tengeri jég olvadásának okát további mérések hiányában nem tudják pontosan meghatározni, de az eredménnyel egy régi sejtésük igazolódott be, mely szerint várható volt, hogy a klímaváltozás következtében a déli félteke is felzárkózik az északon zajló folyamatokhoz. 

Videó: Youtube/Guardian News

Tovább a forráshoz: The Guardian

Indonézia már egy fővárosnyi területet veszített a víz miatt

29 261 hektár szárazföldi területet vesztett a földerózió és a tengerszint emelkedése következtében Indonézia az utóbbi 15 évben.

Katasztrófa Washingtonban

Július 8-án óriási vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén, a Fehér Ház sajtószobáját és az elnöki hivatal egyik szárnyának földszinti irodáit elöntötte a víz.

56 eddig ismeretlen tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt

A grönlandi jégtakaró nagyjából hétszer akkora, mint Nagy-Britannia területe, egyes helyeken több mint három kilométer vastag. A jégmező és az alatta található vizek fontos szerepet játszanak a tengerszint-emelkedésében, amely egyre súlyosabb problémákat okoz.

Hatalmas árvizek Oroszországban

Árvizek pusztítottak június végén az oroszországi Irkutszki területen. A természeti csapásban többen is életüket vesztették. A rendkívüli helyzetek minisztériumának összesítése szerint 351-en megsérültek, köztük 33 gyerek. 

A Himalája gleccserei is rohamtempóban olvadnak

Hidegháborús műholdak segítségével a Columbia Egyetem tudósai megállapíthatták, milyen változásokon mentek át a Himalája gleccserei az elmúlt mintegy negyven évben. Az eredmény elkeserítő: az utóbbi években drámai mértékben felgyorsult a gleccserek olvadása. 

Vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon

Az egész világot sokkolta egy június 13-án készült grönlandi felvétel: Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Szolgálat klímakutatója útnak indult kutyaszánjával, hogy egy gleccseren áthaladva begyűjtsön néhány meteorológiai mérőeszközt. A jégtakaró helyett azonban vizet talált.

Felfoghatatlan mennyiségű jég olvadt el Grönlandon egy nap alatt

Igen ijesztő eseménnyel hívta fel magára a figyelmet 2019. június 13-a: szinte hihetetlen mértékű jégolvadást tapasztaltak Grönlandon. Mindössze egyetlen nap leforgása alatt 2 milliárd tonnányi jég vált vízzé. 

Ítéletidő Kínában

Rekordesőzés pusztított Kína déli részén, a súlyos felhőszakadás több emberéletet is követelt. Százezreket kellett evakuálni otthonaikból, rengeteg út és híd vált járhatatlanná. 

Mi lesz a süllyedő metropolisszal?

Az óceánok emelkedő vízszintje, a talaj eróziója és a földmozgások számának növekedése több világvárost is veszélybe sodort. A szakemberek szerint Indonézia fővárosa, Jakarta van a legnagyobb bajban: a tízmilliós metropolisz harmada 2050-re víz alá kerülhet.

Özönvíz előtt – Üzenet az emberiségnek

Miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást? Az Özönvíz előtt című filmben Leonardo DiCaprio interjúalanyai között olyan személyiségeket találunk, mint Barack Obama, Ban Ki-moon vagy Ferenc pápa – valamint olyan elkötelezett aktivistákat, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten. 

1
2
3