Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Özönvíz előtt – Üzenet az emberiségnek

Miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást? Az Özönvíz előtt című filmben Leonardo DiCaprio interjúalanyai között olyan személyiségeket találunk, mint Barack Obama, Ban Ki-moon vagy Ferenc pápa – valamint olyan elkötelezett aktivistákat, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten. 

„Többé nem hunyhatjuk be a szemünket a jelenséggel kapcsolatban, remélve, hogy majd csak megoldódik magától a dolog. Abban bízom, hogy a film ébresztőként szolgál majd, és rádöbbenti az embereket, hogy a vesztünkbe rohanunk, ha nem cselekszünk.”

mondta Fisher Stevens, aki a dokumentumfilm rendezője.

A National Geographic 2016. október 30-án tette fel a világhálóra ingyenes hozzáféréssel az így született Özönvíz előtt (Before the Flood) című, a globális felmelegedésről szóló dokumentumfilmjét. A NatGeo Magyarországnak köszönhetően az alkotás magyar nyelven is megtekinthető.

Videó: National Geographic Magyarország/Youtube
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon

Az egész világot sokkolta egy június 13-án készült grönlandi felvétel: Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Szolgálat klímakutatója útnak indult kutyaszánjával, hogy egy gleccseren áthaladva begyűjtsön néhány meteorológiai mérőeszközt. A jégtakaró helyett azonban vizet talált.

Felfoghatatlan mennyiségű jég olvadt el Grönlandon egy nap alatt

Igen ijesztő eseménnyel hívta fel magára a figyelmet 2019. június 13-a: szinte hihetetlen mértékű jégolvadást tapasztaltak Grönlandon. Mindössze egyetlen nap leforgása alatt 2 milliárd tonnányi jég vált vízzé. 

Ítéletidő Kínában

Rekordesőzés pusztított Kína déli részén, a súlyos felhőszakadás több emberéletet is követelt. Százezreket kellett evakuálni otthonaikból, rengeteg út és híd vált járhatatlanná. 

Mi lesz a süllyedő metropolisszal?

Az óceánok emelkedő vízszintje, a talaj eróziója és a földmozgások számának növekedése több világvárost is veszélybe sodort. A szakemberek szerint Indonézia fővárosa, Jakarta van a legnagyobb bajban: a tízmilliós metropolisz harmada 2050-re víz alá kerülhet.

A turisták özönlenek a gleccserekhez, hogy lássák őket, mielőtt elolvadnak

A gleccserek napjainkban nem csupán azért képezik a közbeszéd részét, mert olvadásuk – a sarkvidéki jégtakaróké mellett – nagy szerepet játszik globálisan a tengerszint emelkedésében. Alaszkai utazásszervezők szerint a klímaváltozás miatt rendkívül megélénkült irántuk az érdeklődés: sokan szeretnék megnézni őket, mielőtt nagy részük elolvad. 

Árvíz pusztít Szerbia középső részén

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt komoly árvizek alakultak ki Közép-Szerbia hét településén. A Bjelica folyó kilépett a medréből, és több települést is elárasztott – a rendkívüli állapot miatt sokakat ki kellett telepíteni.

Felgyorsult a grönlandi jégtakaró olvadása

Egy a Nature-ben megjelent tanulmány szerint elképesztő mértékben gyorsul a grönlandi jégtakaró olvadása. Mindez már csak azért is különösen aggályos, mert Grönland olvadó jege járul leginkább hozzá a tengerszint-emelkedéshez, amely a közeljövőben számos súlyos problémát okozhat világszerte.

Bajban vannak a bengáli tigrisek a tengerszint emelkedése miatt

A klímaváltozás nyomában fellépő tengerszint-emelkedés eltörölheti a Föld színéről az egyik legimpozánsabb nagyragadozót. A bengáli tigris egyike annak az 500 000 fajnak, amely élőhelyének visszaszorulása miatt a kihalás szélére sodródott – írja egy közelmúltbeli tanulmány alapján a The New York Times.

Kettétört a patagóniai jégmező

Két részre szakadt és várhatóan tovább töredezik a Chile és Argentína között 12 ezer négyzetkilométeren elterülő dél-patagóniai jégmező – figyelmeztetnek chilei kutatók, akik a klímaváltozást okolják a történtekért. 

Egyes becslések szerint két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének 2013-as tanulmánya szerint, ha a bolygó felmelegedése folytatódik, és az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken, akkor 2100-ra 52-98 centiméteres vízszintnövekedés lehetséges. Akadnak azonban olyan szakértők, akik szerint ez visszafogott becslés.

1
2
3