Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Elűzi a lakosságot Saint-Louisból a tengerszint-emelkedés?

Saint-Louis egy közel 300 ezres lakosú város Szenegál óceánpartján. Az egyik legfontosabb nyugat-afrikai folyó, a Szenegál torkolatánál fekszik, óvárosa pedig a folyó és az óceán közé préselődik egy félszigeten. Legmagasabb pontja nincs négy méterrel a tengerszint felett, így a város különösen ki van téve az éghajlatváltozás hatásainak. 

„Saer Diop Saint-Louisban él. Mindig is tisztában volt a természet hatalmával: 13 éves volt, amikor elvesztette egyik testvérét és nagybátyját, miután halászat közben felborította egy vihar a csónakjukat. Diop most 34 éves, és már a szárazföldön sem lehet biztonságban.

Két évvel ezelőtt arra riadt fel az egyik éjszaka, hogy egy hatalmas hullám csapódik be az ablakán.

Pár hónappal később összeomlott a háza, ő pedig egyike lett annak a 10 ezer városlakónak, akiket a víz pusztítása miatt átmeneti táborba telepítettek, a város szélére – meséli el a CityLab az egyik érintett helybeli történetét.

Az ENSZ szakosított szerve, az Emberi Települések Központja (UN-HABITAT) szerint egész Afrikában a különleges fekvésű Saint-Louis van leginkább kitéve a növekvő tengerszint veszélyeinek. Az elsők közé tartozik azon városok sorában, amelyekben várhatóan ellehetetlenül az élet a következő évtizedekben az éghajlatváltozás miatt.

Az egyre növekvő vízszint által okozott erózió folyamatosan pusztítja Saint-Louis partszakaszát: emiatt váltak használhatatlanná iskolák, mecsetek és lakóházak százai. Az emelkedő vízszint miatt ráadásul a Szenegál folyó vize is sósabbá vált, ami súlyos csapást jelent a folyóvölgyben korábban virágzó mezőgazdaságra. Mindemellett a vízszint emelkedése magát az óceánt is veszélyesebbé tette, amely a halászok szerint sokkal kiszámíthatatlanabbá, durvábbá vált.

Saint-Louis óvárosa Videó: Youtube
Tovább a forráshoz: G7

A Dachstein-gleccser is riasztó mértékben olvad

Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Rudi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

Homokdűnékkel védik Angliát a tengerszint-emelkedéstől

Hatalmas homokdűnéket építenek a kelet-angliai tengerpart egy szakaszán, hogy megvédjenek 400 otthont a viharok keltette hullámoktól. Ez az első próbálkozás Nagy-Britanniában arra, hogy megpróbálják kivédeni a tengerszint-emelkedés hatásait, felkészüljenek a klímaváltozásra.

Pusztító erejű áradások Ázsiában

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak létfontosságú a mezőgazdaság és a víztartalékok feltöltése szempontjából, ám a heves esőzések minden évben hatalmas pusztítást végeznek.

Gleccserolvadás: rossz volt a matek?

Mi van akkor, ha a matematikai modellek, amelyek alapján jelenleg is megbecsüljük a klímaváltozás hatásait, tévesek, és a helyzet valójában még annál is rosszabb, mint ahogyan gondoljuk?

A norvég gleccsereket is fenyegeti a hőhullám

Az Európán végigsöprő hőség Norvégiát is utolérte. A rekordmagas, 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet miatt a kutatók szerint fennáll a veszélye annak, hogy a norvég gleccserek egy része néhány éven belül teljesen eltűnik. 

A hőség darabjaira szedi Grönland jégtakaróját

A kutatók szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat július második felében, miután helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értéket. A légköri mozgások ráadásul ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Magas vízállás

Ha egy ország lakói csupán a térképet nézegetve próbálják elképzelni, hogyan formálhatja át a tengerszint-emelkedés ma ismert világukat, megfoghatatlan és szürreális marad a fenyegető veszély lehetősége. 

Dél-Ázsiában már zajlik a klímaváltozás drámája

Ami a fejlett világban élők számára egy sürgető, de csak a távoli jövőt elfelhőző probléma, Dél-Ázsiában már emberek százainak az életébe került, és az eddigieknél jóval súlyosabb menekültválsággal fenyeget.

Kiderült, mennyit emelkedik évente a tengerszint

A Müncheni Műszaki Egyetem és a Dán Műszaki Egyetem kutatócsoportjának műholdas mérései szerint évente átlagosan 2,2 millimétert emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidék térségében. 

Vízválság: milliók vannak veszélyben Indiában

A monszunesők keltette árvizek India északi és nyugati részén négymilliónál is több ember életét érintik: a pusztító víz emberéleteket is követelt, és százezrek lakhatása került veszélybe természeti csapás miatt.

1
2
3
4