Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Mi lesz veled, Afrika?

Jó ideje tudjuk, hogy Afrika számos országa elhelyezkedéséből fakadóan különösen kitett a globális felmelegedés hatásainak. Egy közelmúltbeli kutatás azonban arra figyelmeztet, hogy a helyzet valójában még válságosabb, mint ahogyan eddig láttuk és gondoltuk. 

Az éghajlatváltozás minden korábbiaknál súlyosabb aszályokat és pusztítóbb árvizeket eredményezhet Afrikában az elkövetkező nyolcvan évben egy a Nature Communications tudományos folyóiratban publikált friss kutatás eredményei szerint. A kiugró meteorológiai szélsőségekért a kutatók szerint főként a légkör szén-dioxid-koncentrációját növelő fosszilis tüzelőanyagok a felelősek.

„Úgy véljük, az afrikai időjárási anomáliák mindkét véglete, úgy a viharos esőzések, mint a szárazság, súlyosbodni fog a jövőben”

mondta Elizabeth Kendon, az exeteri Met Office Hadley Központjának munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

Az új meteorológiai tanulmány azt jósolja, leginkább Afrika nyugati és központi területei fognak majd szenvedni a szélsőséges időjárási viszonyoktól. Mindez pedig katasztrofális hatásokkal járhat az élelmiszer-termelésre nézve is. 

„Az eddigieknél sokkal pontosabban modellezhetjük ma a várható eseményeket” – magyarázta Kendon. Míg például korábban úgy vélték a szakemberek, hogy harmincévente várható esély a térségben intenzív csapadékra, az új tanulmány szerint 3-4 évente számolni kell az időjárási anomáliával.

Az éghajlatváltozás szempontjából Afrika lesz az egyik leginkább veszélyeztetett terület a bolygón Fotó: Shutterstock
Tovább a forráshoz: Élő Bolygónk

Vízhiányból politikai konfliktus

A 20. századi történelemben sem ismeretlen a vízhiány következtében kialakult politikai feszültség. A vízért folyó harc már elindult, nő a vízhiányos területek mérete, és egyre többen kényszerülnek elhagyni az otthonukat, hogy az életben maradáshoz szükséges víz elérhető közelségében élhessenek.

Több ausztrál város is kifogyhat az ivóvízből

Akár 180 ezer ember is ivóvíz nélkül maradhat a súlyos aszály miatt.

Vízhiány fenyegeti a Panama-csatornát

Az extrém szárazság a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát is veszélyezteti.

Extrém alacsony vízállás a Maroson

A folyóra jellemző homokpadok megnövekedtek, van olyan mellékág, amelyen száraz lábbal is át lehet kelni. 

Milliók maradtak víz nélkül Zimbabwéban

A főváros, Harare szeptember 23-án bezárta fő vízműveit arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésükre elég külföldi fizetőeszköz a víz tisztításához szükséges vegyi anyagok behozatalához. A helyzet nem csupán súlyos lakossági vízhiányhoz vezethet, de növeli az olyan, szennyezett vízzel összefüggő járványok kockázatát is, mint a kolera. 

2050-re eltűnhet az európai termés 16 százaléka a klímaváltozás miatt

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség átfogó jelentése szerint 30 év alatt a terméshozam akár 16 százalékkal is visszaeshet Európában a klímaváltozás kísérőjelenségei miatt.

Az egyik legszárazabb és legmelegebb nyarán van túl Németország

Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint.

Szomorú képek Chile eltűnt taváról

Az ország egyik legnépszerűbb fürdőhelye, a Laguna de Aculeo 2011-ben még 12 négyzetkilométeren terült el, a mélysége pedig 6 méter volt – mára azonban teljesen kiszáradt a tómeder.

Afrikában egymilliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe a szárazság miatt

A globális felmelegedés okozta vízhiány problémája sokkal összetettebb, mint gondoltuk. Afrika bizonyos részein nemcsak a szomjúsággal kell szembenézniük az ott élőknek, hanem azzal is, hogy az aszály sújtotta területek annyi szén-dioxidot bocsátanak ki évente, mint 200 millió gépkocsi.

Globális éhínséget okozhat a klímaváltozás az ENSZ szerint

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) friss jelentése szerint – amelynek fókuszában a klímaváltozás és az elsivatagosodás, valamint az élelmiszer-biztonság kapcsolata áll – a jelenlegi földhasználati szokások mellett a bolygó élelmiszer-termelő képessége drasztikusan csökkenni fog.

1
2
3
4