Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

A fegyveres konfliktusok esélye egyenesen arányos a felmelegedéssel

Egy a Nature-ben megjelent friss tanulmány 11 nemzetközileg elismert klímatudós és háborús konfliktuskutató közreműködésével vizsgálja, várhatóan milyen hatással lesz a fegyveres konfliktusok számának alakulására a globális átlaghőmérséklet növekedése. 

A világ jelentős kutatóhelyein dolgozó amerikai, belga, svéd, német, francia és angol szaktekintélyekből álló kutatócsoport az optimista 2 és a sokkal borúlátóbb 4 Celsius-fokos forgatókönyvvel is kalkulált.

Tanulmányuk szerint az elmúlt száz évben maximum 5 százaléknyi esély volt arra, hogy természeti jelenségek (aszály, árvíz vagy éppen hőhullámok) miatt kerüljön sor fegyveres konfliktusra a világban. A felmelegedés azonban az emelkedő élelmiszerárak mellett apadó vízkészleteket és egyre szélsőségesebb időjárási anomáliákat von maga után. Minél nagyobb veszélyben van az alapvető erőforrásokhoz való hozzáférés lehetősége, annál magasabb lehet az erőszak szintje az adott térségben.

Míg a párizsi egyezményben rögzített 2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés 13 százalékkal növeli a fegyveres konfliktusok kockázatát, a
4 Celsius-fokos növekedésnél az
már 26 százalékra nő.

Jelenleg 1 Celsius-fokkal magasabb a globális átlaghőmérséklet, mint az ipari forradalom előtti átlag, így akármelyik szcenárió valósuljon is meg, az esetleges konfliktusok jövőbeli szereplői számára azt javasolják a kutatók, már most kezdjenek el egyeztetni a lehetséges békés forgatókönyvekről. 

Katharine Mach, a tanulmány vezető szerzője és Kenneth Schultz, az egyik társszerző a klímaváltozás és a fegyveres konfliktusok közötti összefüggésekről Videó: Youtube/Stanford Woods Institute for the Environment
Tovább a forráshoz: Stanford News

Globális éhínséget okozhat a klímaváltozás az ENSZ szerint

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) friss jelentése szerint – amelynek fókuszában a klímaváltozás és az elsivatagosodás, valamint az élelmiszer-biztonság kapcsolata áll – a jelenlegi földhasználati szokások mellett a bolygó élelmiszer-termelő képessége drasztikusan csökkenni fog.

Uniós segély az aszály sújtotta Afrikának

Az EU 50 millió eurót juttat a Kelet- és Közép-Afrika több országát sújtó aszálykárok enyhítésére. Az alultápláltság becslések szerint több mint 4 millió gyermeket és körülbelül 3 millió terhes nőt, illetve szoptató anyát érint a régióban.

A Föld közel húsz országában kritikus a vízhiány

A World Resources Institute jelentése szerint immár 17 országban kritikus a vízellátás helyzete, Indiától Izraelen át Botswanáig. Az érintett országok – amelyek együttesen a Föld lakosságának egynegyede számára biztosítanak otthont – jelentős része a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában található.

Áram sincs Zimbabwéban a szárazság miatt

Nem csupán az ivóvíz tekintetében okoz súlyos problémát a szárazság a főképp vízenergiát használó dél-afrikai országban: a fővárosban akár napi 16 órás áramszünettel is számolniuk kell az ott élőknek. 

Veszélyben a Nílus

A klímaváltozás következtében a Nílus vízhozamában is egyre több az anomália, amelyek igen súlyos következményekkel járhatnak Egyiptomra nézve. 

India válhat a globális felmelegedés egyik legnagyobb áldozatává

Sosem látott szárazság, száznál is több emberéletet követelő hőhullámok: 2019 nyara az egész világ számára egyértelművé tette, hogy Indiában nagy a baj. Vajon milyen jövőt állít az ország elé a klímaváltozás?

A kiszáradás veszélye Európa folyóit is fenyegeti?

A klímaváltozás Európában is egyre határozottabban érezteti hatását: villámárvizek, hőhullámok, aszályok és erdőtüzek sújtják a kontinens országait.

Vízhiány: India után Spanyolország és Marokkó következik?

A vízhiány a globális felmelegedés egyik legdrámaibb, egyre többeket érintő következménye. 2018-ban az egész világ a fokvárosi krízisre figyelt. Idén ez idáig Indiában a legsúlyosabb a helyzet: milliók küzdenek azért nap mint nap, hogy vízhez juthassanak. 

Kelet-Németországot is vízhiány fenyegeti

Már tavaly nyáron is több németországi természetes víz hozama is drasztikusan csökkent a szárazság miatt, idén viszont az Európán végigsöprő rekordhőhullám következtében a szakértők bizonyos területeken egyenesen vízhiánytól tartanak.

A szegényebbeknek minden csepp vízért meg kell küzdeniük Indiában

A soha nem látott szárazság következtében fellépő indiai vízhiány még tovább mélyíti az amúgy is jelentős társadalmi különbségeket. 

1
2
3
4