Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot
Küldés e-mailben Facebook Twitter Nyelvváltás
Megelőzni a vízválságot

Indonézia már egy fővárosnyi területet veszített a víz miatt

Flygskam: a repülés újragondolva

A repülés gyors, praktikus, kényelmes, és egyre nagyobb tömegek számára elérhető. Ugyanakkor messze a legnagyobb karbonlábnyommal bír az összes közlekedési forma közül. Svédországban új mozgalom indult, amely arra buzdít, mielőtt repülőjegyet veszünk, gondoljuk végig, nem tudnánk-e másik utazási mód mellett dönteni. 

Szemléletformálás dán módra

A vizek tisztaságának megóvása közös ügyünk, így nem véletlen, hogy egyre több kezdeményezés próbálja bevonni a társadalmat a környezetvédelmi szerepvállalásba. A GreenKayak dán civil szervezet például ingyenes kajakozást kínál Észak-Európa-szerte, cserébe annyit kérnek, hogy a résztvevők útközben szedjék össze a vizekben található hulladékot.

Elképesztő hőmérsékleti rekord Alaszkából

Az anchorage-i Ted Stevens nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet, azaz a mintegy 32,2 Celsius-fokot. 

Gyógyvíz, ásványvíz, forrásvíz, csapvíz... Mi a különbség?

Hazánk medencejellege, valamint sok tízmillió éves, sajátos földtörténeti fejlődése több kilométer vastag üledékes kőzettömeg felhalmozódását eredményezte, amelyek nagy része alkalmas víz tárolására. A domb- és hegyvidéki területeket leszámítva gyakorlatilag nincs olyan része az országnak, ahol a felszín alatt ne fordulnának elő jó vízadó tulajdonságú képződmények.

A szegényebbeknek minden csepp vízért meg kell küzdeniük Indiában

A soha nem látott szárazság következtében fellépő indiai vízhiány még tovább mélyíti az amúgy is jelentős társadalmi különbségeket. 

Napfény segítségével válhat tisztíthatóvá a szennyezett víz

Nanotechnológiás víztisztító berendezést terveznek a szegedi egyetem kutatói. Munkájuk nyomán a jövőben milliók juthatnak tiszta vízhez szerte a világon.

Katasztrófa Washingtonban

Július 8-án óriási vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén, a Fehér Ház sajtószobáját és az elnöki hivatal egyik szárnyának földszinti irodáit elöntötte a víz.

Leonardo DiCaprio új környezetvédelmi világszervezet létrehozásában segít

Leonardo DiCaprio, a környezetvédelmi aktivitásáról híres filmsztár Laurene Powell Jobs és Brian Sheth jótékonyságukról ismert milliárdos befektetők társaságában dolgozik egy új nonprofit környezetvédelmi világszervezet létrehozásán.

56 eddig ismeretlen tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt

A grönlandi jégtakaró nagyjából hétszer akkora, mint Nagy-Britannia területe, egyes helyeken több mint három kilométer vastag. A jégmező és az alatta található vizek fontos szerepet játszanak a tengerszint-emelkedésében, amely egyre súlyosabb problémákat okoz.

Hosszú szenvedésre, fájdalmas halálra ítéli a bálnákat a műanyag

A tudósok az elmúlt húsz év partra sodródott cetjeit tanulmányozták. A legszomorúbb annak az 5,3 méteres fiatal ámbráscetnek az esete volt, amelyet a görögországi Míkonosz szigetén találtak meg: 135 darab műanyagot nyelt le, összesen 3,2 kilogramm volt a súlyuk.

Lenyűgöző album Amazónia folyóiról

Philip Glass amerikai zeneszerző és a brazil Uakti együttes különleges lemezének dallamai az Amazonas-medence folyópartjaira repítenek. Az 1999-ben megjelent Aguas da Amazonia című album dalai a víz hol játékos, hol lenyűgöző arcát idézik, a klasszikus zene, a new age és a jazz jegyeivel fűszerezve.

Klímaváltozás: Alaszkában is baj van

A klímaváltozás egyre rémisztőbb módon üzen: baj van. Alaszka északi részének tengeri jege például idén már tavasszal, a szokásosnál hamarabb eltűnt, ami hatással van a vadállatokra és a halakra is. A korai olvadást az óceánok különösen meleg vize okozta.

Mit tesz a konyhánkkal a klímaváltozás?

Mit eszünk majd, amikor az éghajlatváltozás következtében megváltozik a tradicionális mezőgazdaság? The Fate of Food című könyvében Amanda Little környezetvédelmi újságíró egy olyan témát jár körül, amellyel a klímaváltozás következtében mindannyiunknak szembe kell néznie a közeljövőben. 

Eger és Mezőkövesd: Észak-Magyarország gyógyító vizei

A több mint 500 éves múltra visszatekintő egri fürdő radonos gyógyvízzel és élménymedencékkel, a közelben található mezőkövesdi strandfürdő pedig magas szulfidkén tartalmú hévízzel, valamint csúszdaparkkal várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyó fürdőzőket.

Történelmi jelentőségű hőség Európában

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat június 27-én, a közelgő 45 fokos forróság miatt. Németországban több mint 70 éves melegrekord dőlt meg. 

A déli-sarki tengeri jég is rohamos mértékben csökkent az elmúlt években

Míg az Északi-sark jégtakarója a klímaváltozás következtében jó ideje egyre csak zsugorodik, addig a déli-sarki megfigyelések a jégvidék enyhe növekedését mutatták, egészen 2014-ig...

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21