Praktikus információk


Miről szól a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016?


A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó sikereire alapozva Magyarország újra magas rangú konferenciát és szakkiállítást rendez: ez a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016. A rendezvény célja, hogy elősegítse a 6-os számú fenntartható fejlődési cél megvalósítását (a fenntartható vízgazdálkodás, valamint a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférés biztosítása mindenki számára), továbbá hozzájáruljon a Párizsi Klímamegállapodás vízzel összefüggő szempontjainak érvényesítéséhez. A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016, amelynek mottója: „A víz összeköt”, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke fővédnöksége alatt kerül megrendezésre, aki a közelmúltban tagja lett az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testületnek. 

Ki szervezi a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-ot?


A Víz Világtalálkozót Magyarország Kormánya a Víz Világtanáccsal együttműködésben szervezi. A előkészítő feladatokat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma koordinálja.

Mikor és hol kerül megrendezésre a Világtalálkozó?


Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és vízipari szakkiállításra 2016. november 28-30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. 
A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 nyitópanelje november 28-án hétfőn a korábban jelzett 10.00 óra helyett fél órával korábban, 9.30-kor kezdődik. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a nyitópanel zártkörű esemény.
Azon vendégeink, akik nem kaptak külön névreszóló meghívót, kivetítőn követhetik az eseményt a Fórumok termeiben.

A Világtalálkozó helyszíne:


 

H-1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.
http://millenaris.hu/index.php/rolunk

Melyek a részvétel keretei és feltételei?


A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-ra a szervezők 1200 főt várnak a világ minden tájáról. A részvétel ingyenes, de előzetes meghíváshoz és regisztrációhoz kötött. A plenáris ülésekre az ENSZ szakosított intézmények, illetve más releváns hazai és nemzetközi intézmények, nemzetközi pénzügyi intézmények, továbbá kormányok, az üzleti és tudományos élet, a civil társadalom és a magánszféra képviselői kapnak meghívást.

Ami a plenáris ülésekkel párhuzamosan zajló fórumokat illeti, a tudományos és technológiai szektor, a civil társadalom, a nők és fiatalok képviselői 100-100 fős fórumok keretében tanácskoznak. A fórumok résztvevőinek meghívását, jelentkezését, kiválasztását a fórumok önállóan szervezik.  

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 szervezői a meghívottak számára biztosítják az online regisztrációs lehetőséget. A konferencián való részvétel csak a regisztrációt követő visszaigazolás esetén lehetséges.

További információ a jelentkezésről az egyes Fórumok oldalain, illetve itt található.

Mikor lehet regisztrálni az eseményre?


A meghívott résztvevők regisztrációjára 2016. október 31-ig lesz lehetőség.

Hogyan épül fel a Világtalálkozó programja?


A Víz Világtalálkozó fő eseményeit a kiemelt előadók részvételével zajló tematikus plenáris ülések adják, amelyek a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzés (SDG6) végrehajtásához kapcsolódó kérdéseket tárgyalják meg.

A meghatározott témakörök a plenáris ülésen hat tematikus ülés keretei között kerülnek megtárgyalásra. Minden tematikus ülést három felvezető előadás indít, amelyeket egy fejlődő ország, egy fejlett ország és egy nemzetközi szervezet, illetve egy nem kormányzati szervezet (NGO) képviselői tartanak meg. A felvezetőket moderált davosi stílusú panelbeszélgetések követik, figyelembe véve a résztvevők kiegyensúlyozott földrajzi és nemek szerinti megoszlását. Az egyes ülések megállapításait jelentéstevők foglalják össze, akik a záró plenáris ülésen előadják a vonatkozó eredményeket. A záró plenáris ülés elfogadja az ajánlásokat.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 üléseivel párhuzamosan meghatározó érdekcsoportok találkozói zajlanak a következők szerint:

  • Tudástechnológia Fórum
  • Ifjúsági Fórum
  • Civil Fórum
  • Női Fórum
  • Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállítás

A fórumok felkérést kapnak, hogy hozzájáruljanak a Budapesti Nyilatkozat 2016 tartalmához.  

Ezt követően az esemény résztvevői a „Budapesti Nyilatkozat 2016” megvitatásával és elfogadásával teszik le megoldási javaslataikat a releváns nemzetközi fórumok számára.

A BWS2016 programja


Mi lesz a Világtalálkozó várható eredménye?


A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 lesz az első olyan globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzés esetében összegzi az elfogadás óta elért eredményeket („stock-taking”), és ezen túl pedig hozzájárulhat a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez. Az esemény résztvevői a „Budapesti Nyilatkozat 2016” megvitatásával és elfogadásával teszik le megoldási javaslataikat a releváns nemzetközi fórumok számára.

Mit jelentenek a tematikus fórumok?


A szekcióülések mellett négy tematikus fórumra úgy, mint Civil, Ifjúsági, Női, Tudástechnológia Fórum is sor kerül, amelyeken a plenáris üléseken tárgyalt témákat a résztvevők megvitatják. Az itt kialakított álláspontok és összegzések becsatornázásra kerülnek a plenáris ülés folyamatába. Ezt követően az esemény résztvevői a „Budapesti Nyilatkozat 2016” megvitatásával és elfogadásával teszik le megoldási javaslataikat a releváns nemzetközi fórumok számára.

Hogyan juthat el a belvárosba?


A repülőtérről a városba

Reptéri transzfer (Airport shuttle)

A miniBUD a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatalos airport shuttle szolgáltatója.

További információ:
http://www.bud.hu/utazas/kozlekedes_es_parkolas/minibusszal

Taxi

A Főtaxi a Budapest Airport hivatalos szállítója. A repülőtérre érkező utasok foglalásaikat a Budapest Airport 2A és 2B terminálok bejáratánál felállított standoknál rendelhetik meg.

További információ: http://www.bud.hu/utazas/kozlekedes_es_parkolas/taxi

Tömegközlekedés

A Liszt Ferenc Repülőtérről történő tömegközlekedés feltételeiről bővebben itt tájékozódhat:

http://www.bud.hu/utazas/kozlekedes_es_parkolas/tomegkozlekedessel

Szállás és utazási költség térítése


A szervezők nem térítik meg a résztvevők szállás- és utazási költségét. 

Nem kaptam választ a kérdésemre - kihez fordulhatok?


A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 Titkársága Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumában működik. Email: budapestwatersummit@mfa.gov.hu