Női Fórum

A nők és a víz - összefogás.

Számos tanulmányban és cikkben olvashatunk arról, hogy a vízhiánnyal küzdő országokban általában a nők és a fiatal lányok feladata, hogy a természet és az infrastruktúra adta szűkös lehetőségek miatt napjaik jelentős részét töltsék azzal, hogy családjuk vagy közösségük vízellátásáról gondoskodjanak.

Mindemellett a nők napi szinten részt vesznek a vízzel kapcsolatos széleskörű problémák megoldásában is. Nemzetközi, civil és kormányzati szervezetek tagjai, alapítványokat kezelnek, valamint diplomáciai úton vagy üzleti szereplőként dolgoznak egy fenntartható és víztudatos jövő kialakításán.

A Budapest Water Summit keretében idén először megrendezésre kerülő Női Fórum programjaiban a meghívott vendégeink közreműködésével arra törekszünk, hogy közelebbről megismerve a nőket is érintő vízügyi kérdéseket és problémákat, azokra válaszokat és lehetséges megoldásokat találjunk. 

A Női Fórum programja

A Női Fórum változatos témái több ponton is érintik a fenntartható fejlődési célokat, ugyanis a nemek közötti egyenlőség (5.), valamint a tiszta víz és alapvető köztisztaság (6.) vízhez köthető problémáira minél szélesebb aspektusból közelítve keresünk megoldásokat. A Fórum keretében olyan nőket ismerhetünk meg, akik e terület kiemelt képviselői, vezetői, szakértő, valamint támogatói is egyben.

A fórumbeszélgetések alkalmával olyan lokális jó példák kerülnek bemutatásra, amelyekkel biztosítani lehet, hogy senki ne kényszerüljön elhagyni lakóhelyét az életet biztosító vízforrásokhoz való hozzáférés miatt. Az ilyen típusú kezdeményezésekben a nők azok, akik kulcsszerepet töltenek be a helyi közösség összetartásában.

A „víz összeköt” jelmondat által vezérelt panelbeszélgetések rávilágítanak, hogy a víz, mint az egyik legfontosabb természeti elem, nem ismer határokat. Ennek értelmében olyan kezdeményezésekre és témákra helyeződik a hangsúly, amelyek a vízre, mint egyetemes emberi kincsre tekintenek, és a vízzel való gazdálkodásban a közös emberi felelősségvállalást szorgalmazzák. Határokon átnyúló, regionális jó példák bemutatására is sor kerül.

A Női Fórumban választ keresünk arra is, hogy milyen finanszírozási megoldások segíthetnek javítani a családok és közösségek életét a fenntarthatóság jegyében.

Részvétel és elérhetőség

A fenti keretek mentén szerveződő Női Fórum programjaira minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. Részvételi szándékát kérjük, az alábbi email címemre szíveskedjen megküldeni: partnership@mfa.gov.hu. Felhívjuk figyelmét, hogy a rendezvényen való részvétel kizárólag személyes meghívással és előzetes online regisztrációt követően lehetséges. Amennyiben további információra van szüksége, kérjük, jelezze nekünk a fenti e-mail címen, vagy hívjon minket a +36 1 458 1270 telefonszámon.

 

A Női Fórum részletes programja

Utolsó frissítés dátuma: 2016. november 27.