A portugál tenger festője, akinek magyar szíve van
Kiállítás Lisszabonban a Budapesti Vízkonferencia előtt

A lisszaboni Magyar Nagykövetség kezdeményezésére és a magyar és portugál Külügyminisztériumok támogatásával 2013. szeptember 24-én Balikó Péter magyar-portugál festőművésznek nyílt kiállítása a lisszaboni Camoes Intézetben. 

A magyar származású művész, aki a portugál tenger közkedvelt festője a megnyitón elmondta: képeinek témája a víz, első sorban a portugál tengerpart, amibe még gyermekként szeretett bele, ám szíve mindig magyar marad. Hobbija a bográcsgulyás készítés, amiből a megnyitó közönsége is ízelítőt kapott, finom magyar borok kíséretében. Az ünnepségen portugáliai magyar zenészek ugyancsak a vizek hangulatát idéző darabokból összeállított rövid fuvola- és hárfakoncertet adtak.

Konkoly Norbert lisszaboni magyar nagykövet köszöntőjében felhívta a figyelmet Magyarország természetes és gyógyvizeire és a Budapesti Vízkonferenciára is, amelyen a portugál környezetvédelmi miniszter is részt vesz majd. A megnyitó kb. 80 fős közönségében nagykövetek, parlamenti képviselők, a lisszaboni kulturális élet több képviselője és a magyar közösség tagjai is megjelentek. A kiállítás 2013. október 4-ig látogatható a lisszaboni belváros legfrekventáltabb környékén álló Camoes Intézetben (Avenida da Liberdade 270.).