Civil Fórum

Civilek a társadalmasítás érdekében

A klímaváltozásnak a vízgazdálkodásra gyakorolt hatása, valamint a társadalom és az ipar fenntarthatatlan vízhasználati szokásai miatt növelni kell a társadalom ellenálló képességét, amelyben meghatározó szerepet kapnak a civil szervezetek. Ezek a szervezetek hangsúlyos funkciót töltenek be az édesvízkészletekkel való fenntartható, vízgyűjtő-alapú, társadalmi részvételen alapuló gazdálkodásban, továbbá az ügy nemzeti és nemzetközi társadalmasításában.

A civil társadalom bevonásának előnyei

A fenntartható fejlődési célok mögötti széles támogatottság záloga abban van, hogy a célok meghatározásához vezető folyamatban az összes érintett csoport részt vehetett. Ez a tudományos alapokon nyugvó, széles körben megvitatott, a részes felek számos csoportjának bevonásával készült koncepció a bizonyíték arra, hogy az egyetlen előre mutató út az összes érintett bevonásával képzelhető csak el. A Civil Fórum megszervezésével a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 szervezői azt a jó gyakorlatot folytatják, amelyet a fenntarthatóságról rendezett, mérföldkőnek számító konferenciák kapcsán már megismerhettünk (Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCED), Fenntartható Fejlesztési Világcsúcs (WSSD), „Rio+20” - Egyesült Nemzetek Szervezetének Konferenciája a Fenntartható Fejlesztésről (UNCSD)). Ez a jó gyakorlat pedig arról szól, hogy a siker záloga a civil szféra bevonása.

E célból a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 a világ minden tájáról meghív civil társadalmi szervezeteket, hogy kifejthessék véleményüket a találkozó napirendjébe foglalt témakörökről. Ily módon biztosítható, hogy a vízhez és szanitációhoz kötődő fenntartható fejlődési célok és feladatok végrehajtása alulról szerveződően és az összes érintett csoport bevonásával kerüljün megtárgyalásra, kiegészítve ezzel a plenáris ülésen tárgyalt, fentről lefelé ható, politikai-intézményi cselekvéseit.

A Civil Fórum célkitűzései

A Civil Fórum szakmai és tematikus értelemben is reprezentatív lesz. Célunk, hogy megfelelően széleskörű részvételt biztosítsunk, és a találkozó témáinak mindegyikéhez összegyűjtsük a véleményeket környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontból.

A Civil Fórum programja párhuzamosan fut a találkozó plenáris ülésével és a többi fórummal, így az egyes érdekképviseleti csoportok számára lehetőség nyílik az egymással folytatott vitára is.

A Civil Fórum előzetesen, írásos formában küldi el észrevételeit a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 üléseinek témáihoz, hogy lehetőség legyen azok figyelembevételére a Budapesti Nyilatkozat 2016 megszövegezésekor.

A Civil Fórum a plenáris ülésen tárgyalt témaköröket követi, valamint más szempontokból is vizsgálni fogja a vízzel kapcsolatos kockázatokat és kihívásokat. Előzetes programjának közzététele júniusban várható.

Részvétel

A rendezvényen való részvétel kizárólag meghívás alapján lehetséges és előzetes regisztrációhoz kötött. Ugyanakkor a Civil Fórum szervezői szívesen fogadják az érdeklődők jelentkezését, egy a civil szervezetet és a jelentkezőt bemutató rövid levél kíséretében. Határozott szándékunk, hogy a résztvevők vonatkozásában is fenntartsuk a nemek közötti egyensúlyt. Ezt a szempontot a résztvevők listájának végső kialakítása során is figyelembe vesszük.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a résztvevők korlátozott létszámára, és a jelenkezők magas számára tekintettel sajnos nem áll módunkban minden jelentkezést elfogadni.

A konferencián történő részvétel ingyenes.

A Budapest Víz Világtalálkozó 2016 nem kínál anyagi támogatást vagy egyéb ösztöndíjat résztvevői számára.

Kapcsolat

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 Civil Fórumát Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központtal (REC) közösen szervezi.

További információért kérjük, írjon a bws2016civilforum@rec.org e-mail címre.

 


 

A Civil Fórum részletes programja

Utolsó frissítés dátuma: 2016. november 27.