Esélyt adtunk a jövőnek 2013-ban – az első Budapesti Víz Világtalálkozóról

Budapesten, 2013. október  8-11. között került megrendezésre az első Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyen több mint 1400-an vettek részt a világ 105 országából, köztük több mint 30 miniszteri delegáció, valamint a világ jelentős egyetemi központjainak és vezető iparvállalatainak képviselői. Az eseményen beszédet mondott Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár, illetve számos ENSZ- és a vízügyekben érintett nemzetközi szervezet vezetője.

 

Áder János, Magyarország köztársasági elnökének és Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkárának közös sajtótájékoztatója a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitója után (2013. október 8.)

 

A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó záró dokumentuma, a „Budapesti Nyilatkozat” egyértelműen kimondta, hogy a 2015 utáni fejlesztéspolitikai menetrendet meghatározó célkitűzések között a víznek önálló célkitűzésként kellene szerepelnie, egyben kidolgozta annak tartalmát. A Budapesti Nyilatkozatban megfogalmazott javaslatok a vízgazdálkodás teljes spektrumát lefedték.

 

A fenntartható fejlődési célok (Sustainable Development Goals, SDGs) kialakításáért felelős, magyar társelnöklés mellett működő ENSZ kormányközi nyílt munkacsoport (Open Working Group, OWG) a Budapesti Nyilatkozatban foglalt javaslatokat átvéve olyan jelentést fogadott el, amelyben a víz önálló célkitűzésként szerepel. A Budapesti Víz Világtalálkozó eredménye így szerves részévé vált a 2015. szeptember 25-27. között megtartott Fenntartható Fejlődési Csúcson, a tagállamok által egyhangúan elfogadott új fenntartható fejlődési keretrendszernek (Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development). A 2013-as esemény és a Budapesti Nyilatkozat a nemzetközi klímapolitikában is fontos konszenzusteremtő referenciaponttá vált.