Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – BME

A Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közel 400 éves múltra tekint vissza: elődjét, az első újkori magyar egyetemet Pázmány Péter alapította 1635-ben. Azóta az egyetem szakmai, tanulmányi élete folyamatosan fejlődött, erősödött, és Európában az elsők között nyújtott egyetemi szintű mérnökképzést.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számos tevékenységében, a kutatás mellett a mérnöki képzésben is központi szerepet játszik a víz. A vízépítési és vízgazdálkodási tanszék a vízépítési mérések, modellezések, valamint a vízgazdálkodási rendszerek kezelése terén rendelkezik szakértelemmel, ezt erősíti a Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálkodási Kutatócsoportja is, amely a tanszék részeként működik.

A BME geotechnikai kutatási területei között megtalálható a mérnökgeológia, a folyók morfológiája, a tavak hidrodinamikája, hidrológiája és a limnológia is. A Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszéken folyó oktatási és kutatási munka a városi vízgazdálkodás, a vízminőség-ellenőrzés és az árvízvédelem, a vízgazdálkodási és szennyvízgazdálkodási technológiák, a közművek, a vízi közmű és környezetmérnöki tudományok minden területére kiterjed, így az egyetem ezen a területen Magyarország egyik vezető oktatási intézménye.

A Hidrodinamikai Rendszerek Tanszéken végzett munka az alaptantárgyak oktatásától a különleges kutatási területekig terjed. A saját fejlesztésű STACI hálózatszámítási modellező szoftvert hálózatfejlesztések során, illetve vízellátó és szennyvízkezelő rendszerek méretezésére használják.

Az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék széles körű tevékenységet folytat az oktatás, a kutatás és a szakértői munka terén. A biokémiai mérnöki munka részét képezi a szennyvízkezelés a háttérfolyamatok alapkutatásától a legfrissebb technológiai újítások innovatív alkalmazásáig.

A Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszéken kiemelkedő, összehangolt kutatási és oktatási munka zajlik a fizikai és kémiai kezelési folyamatok leírása, kutatása, modellezése és tervezése terén.

Az egyetem nyolc karán jelenleg több mint 110 tanszék és intézet működik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem oktatási és kutatási munkájában mintegy 1100 oktató, 400 kutató és egyéb diplomás alkalmazott, számos meghívott oktató és gyakorlati szakember vesz részt. Az egyetem 14 000 diákja közül mintegy 800-an külföldiek, a világ 50 országából érkeztek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem magyar nyelvű képzési kínálata elérhető a http://www.bme.hu/felvetelizoknek oldalon