Zöld útipakk – multimédiás oktatócsomag

A Zöld útipakk (Green Pack) oktatócsomag egy hatékony és nagy sikerű tanulási eszköz diákoknak a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés legfontosabb kérdéseiről. 2002-es kiadása óta több mint 20 nyelvre fordították le, köztük magyarra is. A vízről szóló fejezet önmagában is kiváló forrása az alapvető tudnivalóknak, amelyekhez óravázlatok, valamint szórakoztató tesztek, játékok és filmek is kapcsolódnak.

Az oktatócsomag kiadója, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), egy független, nonprofit nemzetközi szervezet, amelyet Magyarország, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság alapított 1990-ben. A közép- és kelet-európai országokban és azokon kívül egyaránt aktív REC székhelye Magyarországon, Szentendrén található, ám emellett a régióban számos helyi irodát nyitott, melyekben közel kétszáz munkatárs dolgozik, akik mintegy harminc nemzetet képviselnek.

Fő küldetése egyfelől, hogy hozzájáruljon a környezetvédelmi problémák megoldásához, mégpedig a kormányok és a környezetvédelemben érdekelt más döntéshozók közötti együttműködés szorgalmazásával, másfelől pedig, hogy elősegítse a szabad információcserét és a közvélemény részvételét a környezettel kapcsolatos döntések meghozatalában.

A REC évente mintegy háromszáz projektet valósít meg. Az utóbbi évek legfontosabb tevékenységeinek egyike a Zöld útipakk (Green Pack) multimédiás oktatócsomag kiadása volt, amelyben a levegő, a víz, a talaj és a biológiai sokféleség kapott helyet 23 fejezetben. A kiadvány letölthető óravázlatokkal, szórakoztató tesztekkel, játékokkal és rövidfilmekkel, angol nyelven online is megtekinthető.

A vízről szóló fejezet különösen széleskörűen és élvezetes formában tárgyalja a vízzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, a legfontosabb témaköröket és a közép-kelet-európai országok sajátosságait.

A kiadványhoz magyar nyelvű tanári kézikönyv is elérhető!