Duna Ismerettár – oktatócsomag a Dunáról a Dunáért

A Duna Ismerettár, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) által kiadott oktató és foglalkoztató csomag egy nemzetközi kezdeményezés keretében született. Segíti a tanárokat, hogy részben a kötelező tananyagot kiegészítve és azon túl is további ismeretekhez tudják juttatni a diákságot. Az oktatócsomag célja a tanulók környezettudatosságra nevelése, felhívni figyelmüket a Duna-térség természeti és kulturális kincseire, valamint fogékonyságot és tudatosságot kialakítani a Duna-medence értékeinek megvédésére és fenntartható használatára.

A folyók és a vizes élőhelyek értékes szolgálatot tesznek az emberiségnek. A Duna és mellékfolyói a Duna-medence éltető erei, amelyeket meg kell őriznünk a következő nemzedékek számára. Az ismerettár ehhez segédletül számos képanyagot, másolható munkalapokat, szerepjáték-leírásokat, játékokat, bel- és szabadtéri foglalkozásokat, valamint kulturális mellékleteket (hétköznapi történeteket, legendákat, recepteket) is tartalmaz a tényszerű és szakmai ismeretek mellett. Az érdeklődő iskolák csapatai tanévenként összemérhetik tudásukat. A 2015/16-os tanévben elért eredmények itt találhatók.

A program Magyarországon a Global Water Partnership – GWP Magyarország Alapítvány szervezésében, a Coca-Cola, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A folyók nem ismernek politikai határokat, így a Duna-medencében minden emberi beavatkozás hatással van a part menti lakosokra. Ezért a „közös és felelősségtudatos bánás” alapelve ma még inkább érvényes, mint bármikor: a Duna-medencének közös múltja van, de hogy lesz-e jövője, az a következő nemzedékek tudatosságán múlik majd. E cél eléréséhez nyújt hathatós segítséget a „Duna Ismerettár” oktatási csomag, írja a program magyar honlapja.