A világ folyói – képzési csomag

2006-ban a londoni polgármesteri hivatal a Temze Fesztiváljához kapcsolódva valósította meg a British Council „A világ folyói” (Rivers of the World) című oktatási projektjét. A projekt célja az volt, hogy a 9–14 éves korosztály és tanáraik számára készítsenek inspiráló, tantárgyfüggetlen, kreatív feladatokat tartalmazó oktatási csomagot.

Az oktatási csomag hat rugalmasan feldolgozható témán keresztül foglalkozik az ember és a folyók kapcsolatával, arra ösztönözve a diákokat, hogy helyi és globális megközelítésből is dolgozzák fel a folyók és a társadalmak kölcsönös viszonyát. A fejezetek háttér-információkat, forrásokat, vitatémákat és kreatív feladatokat tartalmaznak, melyeket több tantárgyba illesztve is tudnak használni az osztályok. A készítők a tanárok számára kiegészítő forrásokat gyűjtöttek, és meghatározták a tantárgyi kapcsolódási pontokat, a tanulási, készségfejlesztési célokat is a nekik szánt útmutatóban. A kiegészítő források között egy 19 oldalas letölthető dokumentum foglalkozik a Dunával számos szempontból.

2006 óta több mint 20 országban használták az oktatási csomagot, amely minden érdeklődő pedagógus és fiatal számára ingyenesen elérhető angol nyelven. A programról és az elkészült oktatási segédletekről bővebb információk találhatók a projekt honlapján.