A jobb vízgazdálkodás eszköztára

Az IWRM (Integrated Water Resources Management, Integrált vízgazdálkodás) ToolBox (eszköztár) egy ingyenes, nyitott adatbázis, az ott megtalálható anyagokat bárki felhasználhatja, aki érdeklődést mutat aziránt, milyen úton-módon lehet jobbá tenni a vízgazdálkodást, illetve aki többet szeretne megtudni a helyi, nemzeti, regionális és globális szintű vízgazdálkodásról.

A ToolBox kiváló lehetőség arra, hogy az érdeklődők, a szakma dolgozói és szakértői – éljenek bárhol is a világon – egy olyan kiváló közösségre leljenek, ahol tapasztalataikat megoszthatják másokkal. Az adatbázis a háttéranyagok, politikai és technikai elemzések, előrejelző tanulmányok könyvtára, amely óriási választékban tartalmaz esettanulmányokat és minden egyes eszköz referenciáját. Nemcsak a tudást gyarapítja, hanem egyben szélesíti a kapcsolati hálót is, miközben segíti a vízzel kapcsolatos ötletek, megoldások alkalmazását.

Összesen 59 különböző, részletesen kifejtett eszköz található az IWRM ToolBoxban. Az eszközök az integrált vízgazdálkodás olyan koncepcióját jelentik, amely segíti a felhasználót egy olyan egymást követő eljárásokból vagy lépésekből álló csomag összeállításában, amelyet az adott helyzetben, körülmények között és országban lehet alkalmazni. 

Az eszközöket valós tapasztalatok illusztrálják. Az esetek – amelyeket a területen aktívan tevékenykedők, szakértők szolgáltatták a világ minden tájáról – életszerű leckét kínálnak, példákat mutatnak be arra, miként működött az adott eszköz az adott helyzetben és országban.

Öt csoportba sorolja az emberi fejlődést veszélyeztető kritikus kihívásokat. Ezek a következők:

  • ·         A víz és a klímaváltozás
  • ·         A víz és az élelmiszer-biztonság
  • ·         A víz és az urbanizáció
  • ·         A víz és az energiabiztonság
  • ·         A víz és az ökorendszer

Az egyes csoportok némi hátteret is kínálnak az egyes kritikus kihívások nagyságáról és természetéről, illetve érvrendszert arról, miért kell nagyobb figyelmet fordítani a hatékony beavatkozás érdekében. Ezen túlmenően felvázolják azokat a kulcsfontosságú ismereteket tartalmazó forrásokat, amelyek szükségesek a jobb megértéshez, és ahhoz, hogy megoldásokat kínáljunk ezeknek a kihívásoknak a kezelésére.

www.gwp.org/en/ToolBox/