Vízügyi Veszély és Kockázat Menedzsment Nemzetközi Központja (ICHARM)

A Vízügyi Veszély és Kockázat Menedzsment Nemzetközi Központja világszintű kiválósági központként szolgál vízügyi veszélyek, kockázatkezelés területén. Az elmúlt évszázad súlyos környezeti katasztrófái között áradások, aszályok és heves szélviharok szerepelnek, a 20. század utolsó évtizedeiben a vízhez köthető katasztrófák átvették a vezető helyet a statisztikákban.

Szélsőséges vízügyi katasztrófák az elmúlt évtizedben is jelentős károkat okoztak, mint a 2004-es indiai-óceáni cunami, a Katrina hurrikán 2005-ben Amerikában, vagy az európai áradások és szárazság. A körülmények egyértelműen jelezték, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a vizes katasztrófák és vészhelyzetek megelőzésére és kezelésére. A Vízügyi Veszély és Kockázat Menedzsment Nemzetközi Központját a japán kormány javaslatára, 191 tagállam jóváhagyásával 2005-ben hívta életre az UNESCO, és többek között az alábbi feladatokat végzi:

  • természeti társadalmi jelenségek megfigyelése és elemzése
  • módszertani és eszközfejlesztés
  • kapacitásfejlesztés
  • tudásmegosztó hálózatok létrehozása
  • vízügyi veszélyekhez és kockázatokhoz kapcsolódó tanulságok és új információk terjesztése világszerte

A szervezet tevékenysége három alappilléren nyugszik: képzés, kutatás, valamint információmegosztás és kapcsolatépítés.

A Vízügyi Veszély és Kockázat Menedzsment Nemzetközi Központjának angol nyelvű weboldala: http://www.icharm.pwri.go.jp/index.html