UNESCO Vízügyi Oktatási Központ

A delfti székhelyű Vízügyi Oktatási Központ (Institute for Water Education, UNESCO IHE) a világ legnagyobb vízügyi szakirányú továbbképzési intézménye, amely master- és PhD-képzéseket kínál szakmai partnereivel közösen. Az elmúlt 60 évben 160 ország több mint 14 500 vízügyi szakembere tanult az intézetben, akiknek nagy része fejlődő országokból érkezett. Az IHE által nyújtott komplex oktatási programokban a hallgatók gyakorlati, tudományos és részvételen alapuló kutatási projektekben vesznek részt, melyek során a vízügyi mérnöki tudományterület természettudományi, társadalomtudományi, management- és kormányzati kapcsolódásaiba is betekintést nyernek.

A Vízügyi Oktatási Központ egy olyan világért dolgozik, ahol minden ember felelősen és fenntarthatóan bánik a környezeti erőforrásokkal, kiemelten a vízzel és a vízfogyasztással, és ahol minden társadalmi réteg, kiemelten a szegénységben élők számára elérhetőek az alapvető infrastrukturális szolgáltatások. 

Az IHE hitvallása szerint ahhoz, hogy földünk vízkészlete ki tudja szolgálni a jövőbeni majd 9 milliárdos népességét, ahhoz most van szükség a szegénység, a klímaváltozás és a közegészségügy rendbetételére, mert mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő vízgazdálkodási gyakorlatok terjedhessenek el világszerte. Ennek érdekében szervezi világszínvonalú gyakorlatorientált és komplex képzéseit.

A Vízügyi Oktatási Központ angol nyelvű weboldala: https://www.unesco-ihe.org/