Egerben találkoztak a víziközmű szakma képviselői – ÖKO AQUA 2016

A Magyar Víziközmű Szövetség kétévente rendezi meg ÖKO AQUA konferenciát és szakkiállítást, ahol az idén közel félezer szakember vett részt. A konferenciát megnyitó Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke, Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott és Habis László, Eger polgármestere köszöntőbeszédükkel megteremtették a szakmai fórum konstruktív és előremutató hangvételét, amely végig jellemezte a háromnapos rendezvényt.

A konferencián Zarándy Tamás a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatója bemutatta az intézet által készített átfogó tanulmányt, valamint ismertette a rövid- és középtávú javaslataikat a víziközmű-ágazat stabilizálása és fejlesztése érdekében. A tanulmány két központi területet emel ki, amelyek beavatkozást igényelnek az ágazat fenntartható működésének érdekében. Az egyik a víziközmű rendszerek állagmegőrzése és fejlesztése, a másik a közműadó újragondolása.

Innovatív szemléletű előadásában Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, a MaVíz alelnöke a víziközmű-szektor exportlehetőségeit mutatta be. A szektor fenntartható növekedését a szakember szerint nem a folyamatos költségcsökkentés, hanem a tudás és szolgáltatásexport jelentheti, hangsúlyozva hazánk kiemelkedő teljesítményét és szaktudását a vízügyi mérnöki szakterületeken.

A résztvevők a három nap folyamán szekcióülések keretében a víziközmű szektor olyan aktuális kérdéseit dolgozhatták fel, mint a vízbiztonság, iszapkezelés, smart technológiák vagy a beruházási jó gyakorlatok.  

A konferenciát kísérő szakkiállításon a vízszolgáltatásokhoz kapcsolódó újdonságokkal, legmodernebb technológiai megoldásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.           

A konferenciáról készült részletes összefoglaló a MaVíz Vízmű Panoráma kiadványának 28. oldalán olvasható.