Víztisztítás UVC sugárzással

A LightTech Lámpatechnológiai Kft. környezetbarát és költséghatékony megoldásokat kínál UVC csíraölő alkalmazásokra. UVC fényforrásaikat változatos felhasználási területeken alkalmazzák, többek között medencék sterilizálására, fürdők vízkezelésére, haltenyészeti alkalmazásokra, de a technológia kiváló megoldást nyújt az élettudományok és a vízkezelési folyamatok (szennyvíz-, ivóvíz-tisztítás, ballasztvíz és a vízregenerálás) berendezéseinél, valamint a légtisztítási alkalmazásokhoz és felületek kezelésére is.

A LightTech egyike a világ vezető kvarcfertőtlenítőlámpa-gyártóinak, termékei alapvető részét képezik azoknak az eszközöknek, amelyek segítenek megvédeni az ivóvizet a káros mikroorganizmusoktól, de akár a szennyvizet is képesek fertőtleníteni. A cég innovatív technológiája a nagy tisztaságú vizet igénylő iparágaknak (gyógyszer-, elektrotechnikai és italpalackozó iparágak), az élelmiszer-feldolgozó üzemeknek, kórházaknak, és a HVAC berendezéseknek is nélkülözhetetlen segítséget jelent.

A LightTech kutatási és fejlesztési csapata folyamatosan fejleszti az új, környezetbarát technológiákat, amelyek egyediek a fertőtlenítőiparban. A vállalkozás a környezettudatos megoldások elkötelezett híve világszerte, nemcsak a hatékony fertőtlenítést tartja szem előtt, de törekszik arra, hogy hozzájáruljon a biztonságos közellátás és a környezetvédelem egyensúlyához is. A LightTech folyamatosan növeli vezető pozícióját azon technológiákban, amelyek létfontosságúak a föld nélkülözhetetlen erőforrásai, mint a tiszta víz és a levegő, jelenlegi és jövőbeni egészségének megóvásában. Az UVC vízkezelés egy biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldás.

UVC lámpa alkalmazás a Budapesti Vízművek Megyeri telephelyén

A germicid ultraibolya fény másodpercek alatt megöli a vírusokat, baktériumokat, élesztőgombákat. Szemben a hagyományos kémiai megoldással, ahol a baktériumok rezisztenssé válhatnak, az UVC-vel szemben a baktériumok, vírusok és gombák nem válnak ellenállóvá, valamint az UVC-kezelésnek nincsenek toxikus melléktermékei.

A germicid lámpa egy olyan eszköz, amely átalakítja a villamos energiát ultraibolya sugárzássá. A mikroorganizmusok érzékenyek az ultraibolya sugárzás egy meghatározott tartományára, amelynek 254 nanométer (nm) közelében van a legérzékenyebb pontja. Az UVC fénycsövek át tudják konvertálni a betáplált elektromos energiát akár 40%-os hatékonysággal 254 nm-es sugárzássá. Mivel az UVC fény áthatol a sejtfalon, és elnyelődik a nukleinsavakban, ezáltal a genetikai információban átrendeződés következik be. Ez a folyamat megzavarja a sejtek szaporodási képességét. Mivel a sejtek nem képesek szaporodni, így elhalnak. Pontosabban, az UVC fény kárt okoz a mikroorganizmusok DNS-ében oly módon, hogy kovalens kötéseket alkot a DNS bizonyos szomszédos bázisai között. Ez a formáció megakadályozza a DNS-t abban, hogy képes legyen reprodukálódni. Valójában, amikor a szervezet megpróbál reprodukálódni, meghal!

A LightTech Kft. egyik erőssége, hogy olyan világszerte elismert szabadalmak (pellet amalgám technológia, egyedi kerámiafejek és -foglalatok) és technológiai eljárások birtokában van, amelyekkel nagy teljesítményű UVC fényforrásokat képes gyártani.

Szabadalmaztatott pellet amalgám konstrukció

A pellet amalgám technológia lehetővé teszi a vízszintes, függőleges és ferde alkalmazásokat egyaránt. A saját fejlesztésű LongLife + ™ bevonat pedig lehetővé teszi, hogy a fertőtlenítő lámpák élettartama jelentősen megnövekedjen, és akár 85%-os UVC sugárzás teljesítmény mellett is képes legyen 16 000 órát működni. A technológia környezetbarát, és megfelel a TCLP-szabványoknak. Egy másik nagy előny, hogy a Shatter ProTech technológiának köszönhetően a lámpa törésálló, az esetleges üvegtörmeléket magában tartja, megszünteti a higanyszennyezés lehetőségét, csökkenti az emberi és a termékkockázatot, üveg okozta sérüléseket és a drága berendezések sérülését is. A Shatter ProTech bevonat ezenkívül hő- és saválló, és költséghatékonyabb, mint a kvarc védőcsövek, valamint illeszkedik minden lámpageometriához, és alacsony költségek mellett biztosít kiváló teljesítményt. A benne rejlő előnyök és szinte végtelen lehetőségek okán a fertőtlenítő UVC-technológia számos iparágban világszerte egyre népszerűbb.

A fertőtlenítő lámpák számos vízkezelő berendezésben használhatók, beleértve a medencék, a fürdők és a haltenyésztés területén, de az élettudományok és vízkezelési folyamatok során is, mint a szennyvízkezelés, ivóvíztisztítás, ballasztvíz és a nagy tisztaságú víztisztító működésekor is. A technológia alapvető célja, hogy radikálisan csökkentse a klórfelhasználást és a káros és irritáló fertőtlenítési melléktermékeket, amelyek DPS néven ismertek (a leggyakoribb DPS-ek és haloecetsavak trihalometánok). A hagyományos klórt alkalmazó vízkezelési eljárások ugyanis veszélyt jelenthetnek az egészségre és a környezetre, viszont az UVC vízkezelés egy ennél biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldást tesz lehetővé.

Szabadalmazott fej- és foglalatkonstrukciók

Nemcsak a vízkezelésben alkalmazható nagy hatékonysággal a fertőtlenítő UV-technológia, de akár a levegősterilizálásra és a kellemetlen szagok megszüntetésére is, valamint a VOC-kat és oldószereket tartalmazó iparilevegő-kibocsátás szabályozására is. A fertőtlenítő UV megtisztítja a levegőt a káros mikroorganizmusoktól, amelyek betegséget okozhatnak, ezért például a kórházak is nagy hasznát veszik a termékeknek. De többek között a szennyvíztisztító üzemekben a kellemetlen szagok ellen, gazdaságokban, kereskedelmi konyhákban (HVAC) és az élelmiszer-feldolgozó üzemekben is használják őket, ezekenkívül még az olyan iparágakban is hatalmas a jelentőségük, ahol káros és mérgező vegyi anyagok keletkeznek, mint például a nyomtatás, műanyag- és gumigyártás.

Változatok UVC lámpaméretekre és lámpafejekre

Az UV-lámpák alkalmasak a felületek fertőtlenítésére is. Kulcsfontosságú, hogy ezáltal vegyszerek nélkül történik a sterilizálás, ez számos iparágban, mint például az élelmiszer-feldolgozó iparban is alapvető különbséget jelent.

További információ

LightTech Lámpatechnológiai Kft.
Cím: Hegyrejáró út 1. 2120 Dunakeszi, Hungary
Telefon: +36-27/541-800 
Fax: +36-27/390-099 
E-mail: info@lighttech.hu

www.light-sources.com