Tűzcsap-ivócsapok

A Design Terminál 2014-ben meghirdetett Smart City Lab pályázatának köszönhetően került a Fővárosi Vízművek Zrt. látóterébe a tűzcsap-ivócsap projekt.  A víz témakörében díjnyertes start-up cég pályaműve először a Design Hét keretében valósult meg.

Az ötlet gazdája öt fiatal, egyetemi évein még éppen csak túl lévő lány, akik figyelmének középpontjában az élhető, környezettudatos város és azon belül a tiszta ivóvíz áll. A találmány egyszerűségében nagyszerű, hiszen Budapesten több tízezer tűzcsap található – a tűzesetek kivételével funkció nélkül, ám vízzel telten. A tervezők ezt az adottságot használták ki nagyon ötletesen úgy, hogy közben szem előtt tartották, hogy az átalakított tűzcsapok szükség esetén pillanatok alatt be tudják tölteni eredeti feladatukat, és a tűzoltóknak ne teljenek el vészhelyzet esetén felbecsülhetetlenül drága percei az átalakítással. Másrészt olyan szerkezetet találtak ki, melynek segítségével kényelmes az ivás, hiszen a közös cél az volt, hogy a városlakók és a városba látogatók szívesen is használják a tűzcsap-ivócsapokat.

Az ivócsapok népszerűségét látva, az egyre melegedő nyarakra is tekintettel döntött úgy Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Vízművek, hogy támogatja egy tűzcsap-ivócsap hálózat létrejöttét Budapesten, amit 2015-ben 43 ivócsap kihelyezésével indítottak útnak. Fontos szempont volt, hogy ily módon ráirányítsák a fővárosaik és az ide látogatók figyelmét is arra, hogy Budapesten tiszta és egészséges az ivóvíz, olyannyira, hogy még a tűzcsapokat is nyugodtan igénybe lehet venni ivás céljára – természetesen a szükséges karbantartás mellett. Ez komoly értéket jelent a város számára is. Az ivócsaphálózat hamar részévé vált a fővárosiak mindennapjainak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2015-ben kísérleti jelleggel a belvárosi részeken kialakított ivócsapok iránt több kerület önkormányzata is érdeklődést tanúsít, és terveik közt szerepel, hogy 2016 nyarán néhány szerelvény megvásárlásával kerületük lakosai számára is elérhetővé tegyék ezt az utcai felfrissülési lehetőséget.