Budapesten Zöld Sziget segíti a fenntarthatóbb dunai hajózást

Budapest belterületén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtti rakpartszakaszon várja a Zöld Sziget a hét minden napján, éjjel-nappal a dunai hajókat, hogy ivóvizet vagy üzemanyagot vételezzenek, leadják a fedélzeten összegyűlt hulladékot, vagy a működésükből származó, elhasznált veszélyes anyagokat, szükség esetén kisebb szerelési és javítási munkálatokat végezzenek útjuk során. A 600 millió forintos beruházás révén létrejött úszómű Európában elsőként nyújt komplex és környezettudatos szolgáltatást a dunai hajósoknak.

A Dunán közlekedő személy- vagy áruszállító hajók működése során ugyanis számos környezetre ártalmas anyag halmozódik fel, amelyet a hajók nem tudnak hol elhelyezni. A Zöld Sziget egy megállással kínál üzemanyagot, ivóvizet és hajózási felszereléseket, valamint lehetőséget nyújt az olajos fenékvíz és szennyvíz leadására, ami jelentősen csökkenti a dunai hajózás környezetterhelését, és hozzájárul a vízminőség javulásához.

A Zöld Sziget saját működésében is fenntarthatósági elveket követi, napelemekkel gondoskodnak az energia pótlásáról, és kiemelt figyelmet fordítanak a beérkező káros anyagok azonnali ártalmatlanítására. Cseppmentes csatlakozókkal ellátott csonkok segítségével az is biztosított, hogy tankolás közben sem történik környezetszennyezés.

A modern gépparknak és a világszínvonalú szolgáltatásnak köszönhetően csökken a hajók környezetterhelése, és fenntarthatóbbá válik a dunai hajózás. A szolgáltatás egyik kiemelt célja, hogy minél kevesebb szennyező anyag kerüljön az élővízbe, a leadott veszélyes anyagokat ártalmatlanítást követően a megfelelő hulladékkezelőknek adja át az üzemeltető.

A képeket a Tanker Port Környezettechnológiai és Innovációs Kft. engedélyével tesszük közzé.