Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai

A világhírű magyar zongoravirtuóz, Liszt Ferenc e csodálatos darabjával született meg a zenei impresszionizmus. Az 1877-ben szerzett Villa d’Este szökőkútjai című zenemű az olasz nemesi Este család híres tivoli villájában töltött napok emlékeit idézi.

Respighi: Róma kútjai

Az 1879-ben Bolognában született olasz zeneszerző, Ottorino Respighi Róma kútjai című műve egy zenei trilógia első darabja. Az 1916-ban írt zeneművet olyan zajos siker övezte, hogy két további mesterművet – a Róma fenyőit és a Római ünnepeket – is megkomponálta annak folytatásaként.

Debussy: A tenger

A franciaországi Saint-Germain-en-Laye-ben született Claude Debussy az impresszionista zeneművészet halhatatlan alakja. A tenger című művét 1905-ben szerezte, s a szinte festményként megjelenő zenefolyam a víz minden egyes rezdülését visszaadja a zongorafutamokban.

Adele: Water Under the Bridge

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb angol énekese a még mindig alig 28 éves Adele, aki rögtön azután, hogy leérettségizett egy művészeti iskolában, lemezszerződést kapott, és máig megjelent 3 stúdióalbumával számos rekordot döntött meg. Több Grammy- és egyéb díj mellett például egyik legutóbbi slágere, a 25 című albumon szereplő Hello lett az első angol dal, amelyet a megjelenése utáni héten egymillióan vásároltak meg digitálisan. Ugyanezen a lemezen szerepel a Water Under the Bridge, amely arról az időszakról szól, amikor egy kapcsolat fordulóponthoz érkezik, és a felek még nem tudják, van-e folytatás, vagy az egész már nem számít (a címadó kifejezés azt jelenti, hogy valami már a múlté, nem számít).

Handel: Vízizene

Georg Friedrich Händel Vízizene című műve a barokk zene egyik fejedelmi darabja. A legenda szerint azért alkotta meg a zeneszerző, hogy a brit uralkodó, I. György visszafogadja kegyeibe.

Schubert: Pisztráng ötös

Franz Schubert csodálatos, zongorára írt kamarazenéjének az anekdota szerint magyar vonatkozása is van. 1817-ben egy baráti összejövetelen, amelyen Schubert is részt vett, a házigazda fejedelmi szekszárdi óbort kínált a vendégeinek.  Ezen az estén született a legendás Pisztáng ötös című mű.

Smetana: Moldva

A cseh klasszikus zene egyik megteremtője és legtermékenyebb alkotója Bedrich Smetana, aki csodagyerek volt, akárcsak Mozart. Négy évesen már felnőttekkel együtt játszott zenekarban. Fiatalon Liszt Ferenccel együtt zeneiskolát is alapított.

Johann Strauss: Kék-Duna keringő

Ifjabb Johann Strauss-t méltán tisztelte meg kora a „Keringőkirály” elnevezéssel. Az 1825-ben, Bécsben született zeneszerző korának legfényesebb Párizsi Operabálját és udvari bálokat szervezett, óriási sikerrel. 

Előző  1   2   3  Következő