Dvořák: A vízimanó; Rusalka

Az igencsak termékeny cseh zeneszerző, Antonín Leopold Dvořák zenei pályafutása nehezen indult, de egy 1874-es pályázatra benyújtott 15 műve nemcsak a győzelmet és így az elismerést hozta meg számára, de Brahms barátságát is jelentette. Ettől kezdve munkásságát elismerték Európában, sőt Amerikában is.

Dohnányi Ernő: Vízesés

Az utóbbi évtizedekben felfedezett Dohnányi Ernő elsősorban zeneszerzőnek tartotta magát amellett, hogy tevékenysége zongoraművészként, karmesterként és tanárként is jelentős volt. Ez nem meglepő, hiszen 7 éves korától írt zeneműveket, és még 83 évesen is kísérletező kedvű darab került ki a kezei alól.

Szabó Sándor: Hullámok

Szabó Sándor (1956–) kortárs akusztikusgitár-művész. Magyarországon elsőként kezdett szólóban modern akusztikus gitárzenét játszani. A Hullámok című darabot a Duna, illetve a víz és a hullám lényegiségéről szóló buddhista gondolat ihlette: víz nélkül nincs hullám, így a víz az elsődleges lényegiség, a hullám pedig annak mozgásában megnyilvánuló jelensége. A darabban a gyöngyöző hangok egymásba zengésének hullámzóan ritmikus textúrája idézi fel a hullámzás élményét, melyet fokoz a nagy zengő térbe helyezett hangzás.

Chopin: Az esőcsepp prelűd

A lengyel származású, csodagyerekként felnőtt Frédéric Chopin a húszas évei elején telepedett le Párizsban, és nem sokkal később több mint tíz éven át tartó viszonyba keveredett a George Sandként ismert Dudevant bárónéval.

Yiruma: River Flows in You

Lee Ru-ma, művésznevén Yiruma (jelentése: „elérlek”, „a szívedbe lopom magam”) Dél-Koreában született, de még gyerekként Angliába került, miután 5 évesen zongorázni kezdett, és néhány év alatt kiderült, hogy rendkívül tehetséges.

Kodály Zoltán: Esik a városban

A háromszoros Kossuth-díjas akadémikus élete 84 éve alatt fáradhatatlanul alkotott, s pótolhatatlan örökséget hagyott utódaira. Kodály Zoltán magyar zenetudósnak, zeneszerzőnek, a modern magyar zenepedagógia megteremtőjének oktatási módszerét világszerte, az Egyesült Államoktól Japánig alkalmazzák napjainkban is. Hatalmas életművének 1909–1920-ig tartó szakaszában kizárólag zongoraműveket szerzett, amelyeknek egyik legszebb darabja az Esik a városban.

Tavaszi szél vizet áraszt

A magyar népzene egyik legszebb darabja a Tavaszi szél vizet áraszt című székelyföldi népdal, amelynek több változata is fennmaradt.

Deep Purple: Smoke on the Water

A rockzene névadójaként és a világ hivatalosan is leghangosabb zenekaraként számon tartott Deep Purple legismertebb slágere megtörtént eseményeket mesél el: 1971-ben részt vettek egy Frank Zappa-koncerten a montreux-i kaszinó épületében, amikor a közönség egyik tagja tüzet okozott. Mindenkinek sikerült kijutnia, de az épület, amelyet víz vett körül, porig égett. A Deep Purple tagjai végignézték, ahogyan a lángok elnyelték a kaszinót, és a víz fölött gomolygó füst először csak egy dalcímet, néhány nappal később azonban, amikor stúdióba vonultak következő nagylemezük, a Machine Head felvételeire, már egy egész dalt ihletett.

1   2   3  Következő